ZanimljivostiPogledajte trenutak erupcije vulkana u Japanu, izbacio pepeo i stijene na visinu...

Pogledajte trenutak erupcije vulkana u Japanu, izbacio pepeo i stijene na visinu od 200 metara

Povlačenje Međunarodne svemirske stanice (ISS) iz službe mogao bi biti najveći projekt u historiji čovječanstva, piše Interesting Engineering.

ISS je bio u fazi projektovanja između 1984. i 1993. godine, nakon čega je uslijedila proizvodnja njegovih segmenata širom SAD-a, Kanade, Japana i Evrope krajem osamdesetih. Ipak, očekuje se da će svemirska stanica uskoro biti “penzionisana” no to neće biti nimalo jeftino.

U januaru prošle godine je američka svemirska agencija NASA najavila planove za prestanak korištenja ISS-a je izdala saopćenje o planu tranzicije. Administracija presjednika Joea Bidena se posvetila produženju trajanja operacija ISS-a do 2030. godine, no troškovi će iznositi oko milijardu dolara, posebno zbog cilja izbjegavanja ovisnosti o ruskim raketama i letjelicama.

Produženje vijeka ISS-a za cilj ima iskorištavanje naučnih, edukativnih i tehnoloških benefita stanice, dok se istovremeno olakšava razvoj komercijalnih destinacija i tržišta za uspješnu svemirsku ekonomiju.

Međutim, za okončanje operacija ISS-a ima mnoo razloga, a među njima su starost stanice od gotovo tri decenije te izazoovi povezani sa zastarjelom infrastrukturom.

Potrošenost dijelova u teškim uvjetima svemira predstavlja poteškoće u održavanju i održivosti, ali su i finansijska razmatranja također odigrala ulogu. Održavanje ISS-a nosi značajne operativne troškove koji se povećavaju dok stanica stari, zbog čega ona postaje finansijsko opterećenje prilikom adekvatnog održavanja.

NASA očekuje da će izdvojiti milijardu dolara kako bi se izbjeglo oslanjanje na ruska svemirska vozila.

“Kraj ISS-a se očekuje početkom sljedeće decenije, no već se pokazuje kao delikatna stvar za zrakoplovno-svemirsi inženjering i međunarodnu diplomatiju”, navodi Scientific American.

Razmatrana su različita rješenja za eliminaciju stanice, a jedno od onih koja se ističu jeste podizanje ISS.a u orbitu u kojoj će u potpunosti napustiti atmosferu Zemlje. Međutim, napuštanje stanice u “orbitu groblja” bi predstavljalo opasnost za oštećenje satelita.

“Ne želite je ostaviti u orbiti. Iako je lijepo smatrati je muzejem, ona će ipak propadati i raspasti se”, rekao je astrofizičar Jonathan McDowell.

NASA-ini stručnjaci smatraju da je najsigurnija metoda zapravo deorbitiranje i rušenje u rijetko naseljenu regiju Pacifika kako bi se potencijalna šteta svela na minimum. Međutim,i to je težak zadatak jer se ISS kreće velikom brzinom i njena “zemaljska putanja” se konstantno mijenja dok se planeta okreće.

Što duže ISS bude padao kroz atmosferu, to će biti sve veće polje krhotina, a time će se povećati rizik od štete na tlu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE