NaslovnicaFoto KornerPogledajte na...

Pogledajte najljepše biblioteke svijeta

Mnogo vijekova prije nego što su napravljeni računari, čovječanstvo se oslanjalo na jedine prave čuvare znanja – biblioteke.

Britanski akademik dr. Džejms Kempbel posjetio je više od 80 biblioteka u više od 20 zemalja za potrebe nove knjige “The Library”, koja predstavlja prvu kompletnu historiju građenja biblioteka.

On je proveo tri godine putujući svijetom, kako bi upoznao sve biblioteke, od najveće na svijetu Biblioteke Kongresa u Vašingtonu, do majušne srednjovjekovne biblioteke u Trinitiju na Kembridžu.

Najstarija biblioteka koju je profesor obišao je Malatestijana u Cezeni koja je otvorena 1452.

“Neke biblioteke su mjesta koja skladište knjige, a druge prava umjetnička djela za sebe. One su kao dnevne sobe gradova – topla mjesta u koja svako može da dođe i uči – njeguju jednakost”, kaže profesor Kempbel.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.