FOTO:Podvig Pilota i Mrve iz Gračanice – Fićom do Minhena na “V Fićo Skup”

4229

Almir Lemeš – Pilot i Nihad Hasić – Mrva iz Gračanice kod Visokog jedini su iz Bosne i Hercegovine učesnici “V Fićo skupa u Minhenu”. Za ovaj podvig dvojici Visočana  trebalo je 60 eura za benzin od Visokog do Minhena, a kada su stigli na ovo okupljanje zaljubljenika u fiće dočekali su ih i predstavnici BH konzulata.

Vlasnik fiće koji je iz BiH stigao do Minhena je Almir Lemeš, poznatiji pod umjetničkim imenom “Pilot”, inače autoprevoznik i kako kažu u Gračanici “majstor za svašta”. Legenda kaže da je kao veliki ljubitelj fića još u osmom razredu osnovne škole imao jednog.

Fiću sa kojim je zajedno sa Nihadom Hasićem stigao u Minhen je u originalnom, ali devastiranom stanju, pronašao u Varešu i to sa originalnom fabričkom bojom. Preko cijele zime majstor Mustafa Handžić radeći limarske poslove pripremao je ovog fiću za 5. skup fića u Njemačkoj.

Prvi komšija Almira Lemeša i prijatelj iz djetinjstva, Nihad Hasić, poznatiji pod pseudonimom “Mrva” je također majstor koji ima vlastitu radionicu za popravak kamiona i bagera. Njih dvojica zajedno prešli su 920 kilometara, nisu slušali prijedloge prijatelja da svog fiću do Minhena prebace nekom prikolicom pa da se pridruže ostalim ljubiteljima ovog malog četverotočkaša i da isfoliraju kako su zapravo vozili cijelo vrijeme.

Inače na ovom petom skupu ljubitelja fića nalazi se i 60 automobila iz bivše Jugoslavije, ali je samo jedan iz Bosne i Hercegovine, tačnije Visokog ili još preciznije iz Gračanice. Stoga Pilote i Mrva svaka vam čast!

Komentari

komentara