Područna škola “Goduša” neuslovna za djecu …

Ukoliko se zadesite u blizini Područne škole „Goduša“ u Visokom, primijetit ćete glasan smijeh djece i radoznale oči koje posmatraju svakog prolaznika, baš kao i u dvorištima bilo koje škole. Njih nije razdvojila politika ili zid, kao kod škola u Stocu ili Travniku, ali se ipak razlikuju od svojih vršnjaka zbog uslova u kojima ih učitelji pokušavaju spremiti za naredni dio obrazovanja. Odlazak u toalet kod njih nije izgovor u vrijeme dosadnog gradiva na času, jer se nalazi u podrumskom dijelu zgrade i neuslovan je, a kada žele nacrtati dugu ili cvijeće, moraju čekati da se učionica dovoljno zagrije jer u suprotnom ne mogu koristiti pribor,dok tjelesne vježbe izvode u zastarjelim učionicama.

U ovu školu ide 56 učenika do petog razreda, a jedna od njihovih profesorica Razredne nastave je Amina Buza koja vodi kombinovano odjeljenje drugog i četvrtog razreda. Za Interview.ba kaže da je škola tehnički opremljena, ali je sama zgrada u katastrofalnom stanju.

“Najveći problem su WC-i, jer su izdvojeni sa sprata na kojem borave djeca i nalaze se u podrumskim prostorijama. Možete da zamislite jedno dijete od pet godina koje dođe iz sigurnog okruženja u kojem živi i koji treba proći sam taj proces prilagođavanja, a dodatni problem je kada vide u kakvom stanju se nalazi WC, posebno u zimskom periodu”, kaže ona.

Dodaje da tokom zime nekada zaleti i voda pri vrlo niskim temperaturama, pa nemaju ni mogućnost pranja ruku dok se to ne sanira.

Još jedan problem je grijanje prostorija, koje se vrši na drva.

“Imamo dvije učionice i zbornicu i svaka ova prostorija ima zasebnu peć u kojoj se loži, nikada nemamo istu temperaturu u hodniku i u učionicama…”, dodaje.

Sabina Kobić već treću godinu radi kao nastavnica Razredne nastave u ovoj školi i kaže da se tokom hladnijih dana, učionice ne mogu zagrijati nekoliko časova. Tada djeca sjede u jaknama i nisu skoncetrisana na nastavu, jer temperatura postane ugodnija tek tokom četvrtog časa.

“Nedavno je procurio krov pa je voda išla niz zid u učionici, a jači vjetar otvara prozore”, kaže ona.

Učenici i učenice sport rade u učionicama dok je vani hladnije vrijeme, a napolju kada je toplije.

Ova učiteljica kaže da je i vani teren neravan te je i tako teško izvoditi vježbe koje su potrebne djeci.

Buza pojašnjava da loši uslovi smetaju i odvijanju nastave Likovne kulture jer tokom hladnijeg vremena nisu u mogućnosti raditi temperama ili drugim priborom za koji je potrebna voda.

“Djeca stalno treba da peru kistove, pribor itd, pa možemo raditi samo suhim bojama. Plan moramo prilagoditi vremenskim uslovima ili odgađamo nastavne jedinice ili ih kasnije realizujemo”, pojašnjava ona..

Potrebno 600.000 KM za novi objekat

Direktorica Osnovne škole „Alija Nametak“ Buci i ove područne škole Amira Džafić za Interview.ba pojašnjava da centralna škola ima 434 učenika, a da brojka od 56 učenika u Područnoj školi se ponavlja zadnjih desetak godina, te ih zato ne zabrinjava trend iseljavanja.

“Zabrinjava nas stanje školske zgrade u Goduši i trenutno radimo na tome da bi se izgradila nova školska zgrada. Do sada je urađen kompletan projekat škole, koji je finansiralo Ministarstvo za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona,  a treba da se dobije građevinska dozvola. Predali smo svu potrebnu dokumentaciju i treba da se uplati dozvola, i onda da tražimo novac kako bi se počelo sa izgradnjom škole. Stara zgrada škole napravljena je 1967. godine, dotrajala je i ima krov od azbestnih ploča, a znamo koliko je to štetno”, napominje ona.

Kaže da se do sada uradilo uređenje unutrašnjih prostora kako bi se koliko-toliko obezbijedilo učenicima da normalno prate nastavni proces, a obezbijeđeni su im i projektori, kompjuteri…

“Izgled je zabrinjavajući i svaka vremenska nepogoda kod nas izaziva strah šta će se desiti jer su tu i azbestne ploče koje bi se mogle dignuti čim vjetar puhne.. Nešto što je dotrajalo, to se ne može sanirati”, kaže ona.

Pojašnjava da je pretpostavka da bi izrada i opremanje školskog objekta koštala oko 600.000 KM.

“Kada dobijemo dozvolu i sa idejnim projektom, možemo ići direktno ka ministarstvu, mada smo mi to u budžetu za kapitalna ulaganja stavili kao prioritet”, kaže ona.

A čini se da je vrijeme i da obnova ove škole, kao i cjelokupna sigurnost i normalno odvijanje nastave, postane prioritet, kako bi ovi vrijedni đaci mogli igrati košarku u sali, umjesto u učionici ili bojiti temperama crteže svojih roditelja, i u zimskom periodu, kao i svi njihovi vršnjaci. Došlo je vrijeme i da ovi školarci željni znanja budu sigurni ispod pravog školskog krova, a ne azbestnih ploča koje bi jače nevrijeme moglo otpuhati.

Interview.ba