NaslovnicaLokalne TemePodrška iz Gr...

Podrška iz Grčke Franjevačkoj gimnaziji u Visokom

U petak, 19. februara, ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini g. Dimitrios Papandreou posjetio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom te se zadržao u razgovoru s Upravom škole, profesorima i učenicima. Ambasador je ostao oduševljen saznanjem da usred Bosne i Hercegovine postoji jedna škola u kojoj svih 111 učenika ne samo izučavaju klasični grčki jezik, isti onaj kojim su govorili i pisali antički grčki filozofi i pisci, nego mnogi od učenika ove škole pohađaju i kurs novogrčkoga. Tu su novost u Visoko donijele mlade profesorice Anđela Džoja i Dajana Zlović, bivše učenice ove Gimnazije, koje su se nakon završenog studija klasičnih jezika u Zagrebu vratile kući – u svoju Bosnu, u svoju školu.

Gospodin Papandreou, po struci bizantolog s pariškim doktoratom, obećao je pomoći u uspostavi partnerskih odnosa između Franjevačke klasične gimnazije i jedne slične škole u Grčkoj te ojačati nastavu grčkog jezika i kulture organiziranjem “Grčkog kutka” unutar ove škole, koja već ima partnerske odnose sa sličnim gimnazijama u Italiji i Njemačkoj.

“Drago nam je da se u ovoj ustanovi brižno izučavaju grčki jezik i kultura. Zato ćemo rado pomoći u unapređenju nastave u ovoj školi i njezinom povezivanju sa obrazovnim i kulturnim ustanovama u Grčkoj”, poručio je ambasador.

“Grčka je kolijevka evropske civilizacije. Grčka kultura je duboko utkana u nas i zato izučavajući grčki jezik i kulturu mi zapravo izučavamo same sebe – kao ljude, kao građane Evrope, kojoj pripadamo i kojoj želimo pripadati”, rekao je fra Ivan Nujić, direktor Franjevačke klasične gimnazije, ističući kako želi da Visoko bude most između Grčke i BiH.

“Svake dvije godine Franjevačka klasična gimnazija organizira 8-dnevno studijsko putovanje u Grčku za učenike 3. i 4. razreda. Tako svi učenici ove škole za vrijeme svoga školovanja imaju priliku posjetiti Solun, Meteora, Olimpiju, Antenu, Mikenu, Korint, Delfe i druga važna mjesta grčke antičke kulture. Zahvalni smo g. Ambasadoru što prepoznaje naše napore za kvalitetnim obrazovanjem. Nadam se da ćemo već ne jesen ove godine posjetiti svoje nove prijatelje u Grčkoj”, istakao je fra Ivan Nujić.

 

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.