SvijetPodnesena tužba protiv Donalda Trumpa

Podnesena tužba protiv Donalda Trumpa

Državni tužilac New Yorka podnio je danas tužbu protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donald Trumpa i njegove odrasle djece zbog “brojnih djela prevare i pogrešnog predstavljanja”.

Ovo je rezultat civilne istrage o Trumpovoj poslovnoj praksi, navodi se u sudskim spisima.

Tužba je podnesena pred državnim sudom New Yorka na Manhattanu, a dokumentu se navodi da je Trump prekršio zakon pripremajući godišnje izjave o svom finansijskom stanju u periodu od 2011. do 2021. godine.

Tužilac je uvrstio među optužene i “Trumpovu organizaciju”, Donalda Trumpa Juniora i Ivanku Trump.

Državni tužilac Letitia James rekla je da su Trump i “Trumpova organizacija” pogrešno prikazali vrijednost nekretnina da bi dobili povoljne zajmove i poreske olakšice.

“Uz pomoć svoje djece i visokih zvaničnika u `Trumpovoj organizaciji`, Donald Trump je lažno podigao svoju neto vrijednost za milijarde dolara da bi se neopravdano obogatio i prevario sistem”, saopštila je James.

Ovo je jedan od najvećih pravnih izazova za Trumpa od kada je završio predsjednički mandat u januaru 2021. godine. On razmatra ponovno kandidovanje za predsjednika na izborima 2024. godine.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna-Reuters


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE