Podignuta optužnica za ubistvo 20 Bošnjaka u Lješevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za zločin protiv čovječnosti tokom juna 1992. godine u Lješevu u Ilijašu kod Sarajeva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Marinka Vidovića, rođenog 1958. godine u Sarajevu, koji je nastanjen u Loznici, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije te Pere Vujovića, rođenog  1970. godine u Sarajevu, nastanjenog u Feketiću, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije.

Napad na civilno stanovništvo

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tijekom mjeseca lipnja / juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su dana 5.6.1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspjelo pobjeći, a koje je nakon toga pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, osobno i izravno, zajedno sa još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

Prisilno zatočeni

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 2 stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Avaz / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.