Lokalne TemeCrna HronikaPodignuta optužnica protiv šestorice osumnjičenih za ratne zločine na području Visokog

Podignuta optužnica protiv šestorice osumnjičenih za ratne zločine na području Visokog

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv – Z.K, H.H, A.H, M.Č, S. S i A.M, koji se terete za ratne zločine.

Optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba od mjeseca maja do kraja 1992. godine, u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”, kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te sistematski i kontinuirano vršili mučenja, nečovječna postupanja, pljačkanje, fizičko i psihičko zlostavljanje žrtava, civila srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima i žena, djece i malodobnika, kao i osoba starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zatočenju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila, sa područja Visokog i okoline, koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i malodobnim osobama.

Prvooptuženi, prema tužbenim navodima, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje kojeg je bio svjestan i znao za njih, te zaštiti zatočene civile, nije poduzeo mjere zaštite, čime je omogućio drugim optuženima kao i ostalim NN osobama, kontinuirano i sistematskog zlostavljanje žrtava.

Radnje koje se osumnjičenim licima stavljaju na teret, opisane su u 109 točaka i podtačaka optužnice, koju će Tužilaštvo dokazivati sa pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE