Podignuta optužnica protiv šestorice osumnjičenih za ratne zločine na području Visokog

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv – Z.K, H.H, A.H, M.Č, S. S i A.M, koji se terete za ratne zločine.

Optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba od mjeseca maja do kraja 1992. godine, u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”, kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te sistematski i kontinuirano vršili mučenja, nečovječna postupanja, pljačkanje, fizičko i psihičko zlostavljanje žrtava, civila srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima i žena, djece i malodobnika, kao i osoba starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zatočenju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila, sa područja Visokog i okoline, koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i malodobnim osobama.

Prvooptuženi, prema tužbenim navodima, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje kojeg je bio svjestan i znao za njih, te zaštiti zatočene civile, nije poduzeo mjere zaštite, čime je omogućio drugim optuženima kao i ostalim NN osobama, kontinuirano i sistematskog zlostavljanje žrtava.

Radnje koje se osumnjičenim licima stavljaju na teret, opisane su u 109 točaka i podtačaka optužnice, koju će Tužilaštvo dokazivati sa pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.