Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i još deset osoba

Istraga u predmetu, javnosti poznatom kao “Zenicatrans”, okončana je u petak, 11.03.2022. godine, podizanjem optužnice protiv osumnjičenih lica Kasumović Fuad, Drino Vahdet, Husaković Besim, Osmanović Zlatko, Baručija Kapidžić Almira, Mašić Asmir, Mehić Edin, Ormanović Mesud, Krivdić Amel, Kratina Abdulah i Đozo Amela.   Optužnica je danas, 14.03.2022.godine, upućena sudiji za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica na potvrđivanje.

Podignutom optužnicom osumnjičeni se terete da su počinili više krivičnih djela i to: Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz čl. 340. KZ FBiH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. KZ F BiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 389 i Nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZ F BiH, kako je to pojedinačno navedeno u optužnici.

Ukoliko, i nakon što optužnica bude potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica, Tužiteljstvo će javnosti učiniti dostupnim i činjenični opis djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Kantonalno tužilaštvo ZDK

Napomena: Molimo Vas da pri konzumiranju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Zenicablog.com / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.