NaslovnicaBiHPod kojim uvj...

Pod kojim uvjetima je abortus dozvoljen u BiH?

Abortus je oduvijek tabu tema. Žene koje se odluče na taj korak šute jer su, nerijetko, izložene stigmatizaciji. Pod kojim uvjetima je abortus dozvoljen u našoj zemlji istražila je Danica Radović.

Abortus je ljudsko pravo i to je teza od koje se uvijek treba krenuti – stav je psihologinje Armine Čerkić. Odluka je stresna, ali kratkoročno, jer se radi o ličnoj odluci, ono što duže i više potresa je reakcija okoline.

“Upravo zbog stigme, socijalnih, političkih, patrijarhalnih ili religijskih diskursa žene vrlo često nemaju dozvolu da pričaju o tom iskustvu. To iskustvo se često tretira na nivou tajne, ostavljeno je da ona sama napravi odluku ili se konsultuje partner, ali opet na nivou partnerstva one nemaju dozvolu da pričaju o svom iskustvu”, kaže Čerkić.

Zvanični podaci pokazuju da je tokom protekle dvije godine u državnim klinikama registovano 1.130 prekida trudnoće. U statistiku ne ulaze abortusi urađeni u privatnim klinikama, kojih je mnogo više. Savjeti gdje uraditi abortus, ali i mentalna podrška često se traže anonimno i to na Facebook stranici “Centar za mame i trudnice”.

“Potrebna im je psihološka podrška koju ne dobijaju jer nema adekvatnog odgovora društva. Ne brinemo se o ženama koje su zbog određenih opravdanih razloga morale da izvrše abortus”, ističe osnivačica Udruženja Mama i trudnica Aida Džaferović.

U Federaciji Bosne i Hercegovine abortus je zakonski dozvoljen ukoliko se nakon desete sedmice trudnoće utvrdi malformacija ili bolest ploda ili da je apsolutno ugrožen život majke.

“Formira se komisija koja je najviše izdiferencirana na etičkom principu, gdje tri ili više ljekara specijalista, stručnjaka za tu oblast – perinatologiju evaluiraju kazus, zajednički pregledaju pacijenticu i zajednički se donosi odluka”, pojašnjava dr. sci. med. Nenad Mišeljić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Abortirati je moguće i bez komisije, do desete nedelje trudnoće. U tom slučaju najčešće se radi o neželjenoj trudnoći. Slučaj, kao onaj u Hrvatskoj gdje abortus nije dozvoljen, iako ima osnova za to, kod nas nije zabilježen. Struka je jasna – takve slučajeve treba prepustiti medicini i medicinskim naukama, ne dozvoliti miješanje drugih paramedicinskih faktora.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.