Počinje priprema manifestacije “Visoko – Sjećanje na 20. juni 1992. godine”

Kao i svake godine, tradicionalno, obavještavamo cijelu javnost da je počeo sa radom Inicijativni odbor za obilježavanje povijesnog datuma/događaja iz OOR ‘92 . ‘95. godine, pod nazivom “Visoko – Sjećanje na 20. juni 1992. godine”.

Svake godine 20. juni se obilježava kao datum na koji su, 1992. godine, članovi Općinskog štaba Visoko, Teritorijalne odbrane BiH, izveli akciju razoružavanja paravojnih i vojnih snaga agresora na putnoj komunikaciji Visoko – Zimča – Moštre – Kakanj, koji su držali u blokadi oko 30% općine Visoko. Nakon, prethodno izvedenih, dvomjesečnih pregovora koji nisu urodili plodom pripadnici Teritorijalne odbrane BiH su razoružali dio agresorskih jedinica, dok je glavnina paravojnih formacija, sa pješadijskim naoružanjem i civilnim, srpskim stanovništvo izbjegla, okolnim putevima, u Ilijaš. Srpsko stanovništvo Donje Zimče nije željelo iseljavanje – predalo je oružje i ostalo da živi u svojim kućama.

Prilikom akcije jedan vojnik je poginuo, a 3 su teže ranjena. Zaplijenjena je značajna količina naoružanja i municije: 120 pušaka i pištolja, 350 mina 82 mm i druge municije i vojne opreme.

Jedinice neprijatelja su imale 17 poginulih i 50 zarobljenih vojnika.

Ovogodišnje obilježavanje ovog važnog datuma i događaja odvijati će se pod nazivom: “6. Tradicionalna memorijalna sportsko-kulturno-obrazovna manifestacija: Visoko – “Sjećanje na 20. juni ‘92.”

U nastavku ćemo cijelu javnost obavijestiti o samim pripremama i realizaciji aktivnosti, te o rasporedu aktivnosti koje će biti upriličene u okviru manifestacije.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.