Home BiH Počinje 27. sarajevski sajam knjige

Počinje 27. sarajevski sajam knjige

0
Počinje 27. sarajevski sajam knjige

Sve pripreme za ovogodišnji praznik knjige – 27. sarajevski sajam knjiga i 13. bijenale knjige, završene su, vrata sajamske dvorane su otvorena.

Ovaj, kako mnogi ocjenjuju, najuspješniji specijalizirani sajam u BiH, trajat će do 27. aprila, kada će u dvorani “Mirza Delibašić” ponuditi oko 110 štandova s više od 160 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Njemačke i Velike Britanije, a svoje će štandove imati i Univerzitet u Sarajevu te Burch univerzitet iz Sarajeva.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ismet Hebibović istaknuo je na konferenciji za medije da je ove godine zabilježen trend rasta broja izlagača od devet posto u odnosu na prethodnu godinu, te da domaći izlagači zauzimaju 65 posto kapaciteta.

Najavio je da će i ovaj put biti dodijeljene sajamske nagrade u nekoliko kategorija, poput Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine i Najbolji dizajn. Nagrade će imati novčani karakter, a njihova visina bit će naknadno utvrđena.

Direktor TKD “Šahinpašić”, partnera projekta, Ajdin Šahinpašić najavio je da će i ovaj put sajam predstavljati kvalitetnu manifestaciju, na kojoj je ove godine prvi put zabilježena veća potražnja izlagača nego što je ponuda izlagačkog prostora.

“Sajam je privukao pažnju i susjednih izlagača, a posebno mi je drago što se izlagači iz Hrvatske vraćaju u većem broju. Veliko su interesovanje također pokazali izlagači iz Turske, zemlje koja bi iduće godine mogla biti partner sajma”, kazao je, naglasivši da je domaćim izlagačima odobren popust od 20 posto.

Predsjednik Fondacije “Kemal Bakaršić” Dragan Marković navodi da će i ovaj put 23. aprila biti održana svečanost dodjele godišnje nagrade Fondacije. U kategoriji kolektivne nagrade za profesionalce u bibliotekarstvu nagrada je pripala Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Ovu će nagradu uručiti federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović-Dilberović, a najavljeno je prisustvo i federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović.

Sajamske cijene očekuju se na svim izlagačkim štandovima, a program manifestacije ponudit će i brojna predstavljanja novih naslova, okrugle stolove i stručne skupove iz oblasti književnosti, te susrete s autorima.

Sajam će biti otvoren svaki dan od 10 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Centralni dio sajma ponovo će biti Bosanska kuća, mjesto gdje se održavaju predstavljanja naslova, te susreti pisaca, izdavača i publike.

Komentari

komentara

X