Početak radova na vodozahvatu cjevovoda Vijer

U MZ Goduša danas je ozvaničen početak radova na vodozahvatu cjevovoda Vijer, koji ujedno predstavlja i nastavak projekta vodosnabdijevanja mjesnih zajednica na području općine Visoko.

Otvorenje radova je planirano u sklopu programa obilježavanja 29.augusta Dana općine Visoko. Danas, na izvorištu Vijer bili su prisutni predstavnici Općine Visoko, Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić,  prof., pomoćnici Općinske načelnice u službama, direktor JKP „Visoko“ , Hasan Prelić, šef Službe za upraviteljstvo u JKP „Visoko“, Mirnes Fatić, domaćini, predsjednici mjesnih zajednica, kao i mnogobrojni građani i uposlenici Općine Visoko.

Tragajući za novim izvorištima pitke vode, proširujući gradski vodovodni sistem , pod zaštitom i patronažom JKP „Visoko“, stiglo se i do izvorišta Vijer o kojem se polemisalo dugi niz godina.

Skr23

„Ovaj projekat je značajan ne samo za stanovnike ovog područja, nego i za cijelu općnu Visoko. Često kažemo da je voda izvor života, a taj izvor, voda sa izvorišta Vijer trenutno se nalazi u mojim rukama. Uskoro će se nalaziti i u kućama svih stanovnika ovog bučkog kraja. Došao je i taj trenutak da Vijer „stavimo“ u funkciju većeg broja ljudi. Naša ambicija je da kompletan kraj bude u sistemu JKP „Visoko“ , a one količine vode koje će na Vijeru ostati kao višak, usmjerit ćemo prema Gračanici. Želimo da prostor općine Visoko, svih njegovih 260 km2  bude ujednačeno, da svi ljudi uživaju u jednakim pravima i da imaju čistu, higijensku i bakteriološki ispravnu vodu“, izjavila je načelnica Babić i svim Visočanima čestitala 29.august, Dan općine Visoko.

Prema procjenama radi se o protoku od 10 l u sekundi što je sasvim dovoljno za snabdijevanje ukupnog stanovništva bučko-kralupskog područja.

Direktor JKP “Visoko“ Hasan Prelić izrazio je zahvalnost Općinskoj načelnici i svim prisutnim na dosadašnjoj podršci koja je omogućila početak radova na ovom izvorištu.

Skr27

„Hvala domaćinu koji se odlučio na saradnju, mjesnim zajednicama,Općinskim službama i generalno Općini Visoko koja je pružila finansijsku potporu aktuelnim radovima. Ovim projektom mi ćemo u potpunosti, bučki kraj i tri mjesne zajednice: Kralupi, Goduša i Buci, povezati u jedinstven vodovodni sistem“, ističe direktor JKP „Visoko“.

Skr5

Projekat će ojačati cjelokupan gradski vodovodni sistem općine Visoko.

Izvođač radova je firma „MIBRAL“ Sarajevo, a vrijednost radova je 173.000 KM bez PDV-a.

Rok za izvođenje radova je 45 dana.

 

 

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM  OVDJE

Press Općine Visoko