Počelo je: JKP Visoko izgubilo tužbu protiv stanovnika Podvinaca za nametnuti dug za odvoz smeća

Brojne su nedoumice u vezi sa poslovanjem u Javnom komunalnom preduzeću “Visoko”, o kojima smo i ranije izvještavali, stoga i ne čude posjete brojnih inspekcijskih organa  koji istražuju poslovanje ovog javnog preduzeća. A da je to istina potvrđuje i nova presuda Općinskog suda u Visokom, u slučaju u kojem je JKP “Visoko” tužio jednog od stanovnika visočkog sela Podvinci, zbog navodnog duga za komunalne usluge, kojom je odlučeno da je ovo preduzeće izgubilo parnični postupak.

Naime, JKP “Visoko” tužilo je našeg sugrađanina (ime poznato redakciji), zbog duga od 56,16 KM, “na ime duga za komunalne usluge za period od 1. 1. 2017. do 31. 12. 2017. godine”, te je sud prvenstveno donio odluku u korist preduzeća. Ipak, nakon prigovora našeg sugrađanina sud je ponovo razmotrio činjenice, te je sudija Avdija Avdić donio sljedeću presudu:

“Odbija se u cijelosti tužbeni zahtjev tužitelja (JKP “Visoko”) koji glasi: ‘Obavezuje se tuženi da tužitelju na ime duga za komunalne usluge za period od 01.01.2017 godine do 31.12.2017. godine, isplati iznos od 56,16 KM sa zateznom kamatom od dana podnošenja izvršnog prijedloga, kao i da tužitelju nadoknadi troškove postupka’. Obavezuje se tužitelj da tuženom nadoknadi troškove postupka od 720 KM”.

 

U obrazloženju tužbe dodatno se navodi da je “tuženi istakao kako je doveden pred svršen čin, da on kao pojedinac nikada nije pismeno obavješten ili pozvan, niti je ikada potpisao bilo kakav ugovor sa JKP Visoko. Dalje navodi kako on i stanovnici MZ Radovlja vrlo su nezadovoljni, prije svega sa cijenom kao i sa uslugama, primjera radi kanta za smeće se nalazi i po kilometar od domaćinstva, te da on kao demobilisani borac, nezaposlen nije u stanju iz finansijskih razloga da plaća ovu cijenu”.

Sud je pojasnio da je u članu 118. Odluke o komunalnom redu utvrđeno da naknadu za pruženu ulugu korisnik usluge plaća na mjesečnom nivou, na osnovu računa ispostavljenog od davaoca usluge, čime je tužitelj (JKP “Visoko”) bio dužan svaki mjesec ispostaviti račun, što očigledno nisu učinili, s obzirom na konačno pojašnjenje iz ovog sudskog spora.

“Tuženi je na ročištu istakao kako nije dobio nijedan pojedinačan račun, već samo jedan račun na kojem su objedinjeni svi iznosi za sporni period potraživanja. Kako tužitelj nije dokazao da je račune za pružene komunalne usluge ispostavio tuženom, u skladu sa navedenom Odlukom o komunalnom redu, kao i Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu, a kako obaveza plaćanja istih dospijeva dostavljanjem računa korisniku usluge, to je i tužbeni zahtjev tužitelja neosnovan, pa je sud u skladu sa navedenim i donio presudu kao u izreci”, navedeno je u ovom pojašnjenju.

Inače, vrlo su zanimljve i informacije koje građani ističu, a u kojima tvrde da JKP “Visoko” račune za smeće ispostavlja ljudima koji uopće nemaju uslove za odlaganje smeća, jer nisu obišli ta mjesta.

U konačnici, sve to znači da će građani, kao i nebrojeno mnogo puta do sada, platiti nerad i nesposobnost pojedinaca u javnim preduzećima. U ovom slučaju, nečije neznanje ili nesposobnost da potpiše ugovor sa krajnjim korisnikom i ispostavi račun za uslugu odvoza smeća, sve nas će koštati 720 KM sudskih troškova, koji će biti isplaćeni budžeta javnog preduzeća, od novca koji pripada svim građanima.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.