Počelo drugo polugodište u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko

Osnovci i srednjoškolci Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici i Franjevačke klasične gimnazije Visoko, koji se obrazuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku te koji su na raspust otišli prije katoličkog Božića, danas su ponovo u školskim klupama.

Te su tri škole u nadležnosti Ministarstva o obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona. Na području općina Žepče i Usora, u kojima se nastava također realizira na hrvatskom jeziku, školstvo je u nadležnosti lokalnih zajednica, a zimski je raspust okončan još prošle sedmice. Drugo polugodište 11. januara počelo je i u Medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visokog.

– U školama u kojima se nastava realizira po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, đaci će u drugo polugodište krenuti naredne sedmice, 25. januara. Time će drugo polugodište početi u svim školama u ZDK- ističe direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić, koja napominje da te škole nisu u nadležnosti kantonalnog ministarstva.

Đaci u školama na području općine Vareš, koji se obrazuju na hrvatskom jeziku, također će na nastavu 25. januara. Proljećni raspust za učenike škola po nastavnom planu i programu po bosanskom jeziku, napominje direktorica Salkić, trajat će od 25. do 31. marta.

Fena