Počela Nedjelja Crvenog Križa

571

U okviru obilježavanja “Nedjelje Crvenog križa”, kojom se ove godine obilježava 50 godina od postojanja sedam principa prema kojima organizacija radi, u Zenici će od 8. do 17.maja biti održano nekoliko humanitarnih manifestacija.

Crveni križ grada Zenica će tradicionalnu manifestaciju “Nedjelja Crvenog križa” započeti medijskom kampanjom i podizanjem svijesti o značaju dobrovoljnog darivanja krvi. U velikoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi sudjelovati će pripadnici svih jednica Policijske uprave grada Zenica.

Članovi Crvenog križa bit će aktivni u nizu drugih akcije, a tradicionalna “Nedjelja” će započeti simboličnom posjetom rođenim trojkama iz Nemile kod Zenice, a narednog ponedjeljka volonteri Crvenog križa će pomagati u radu Gradske kuhinje.

Organizirati će se niz radionica u cilju “širenja znanja o principima Crvenog križa i Ženevskim konvencijama” za učenike osnovnih škola, i kreativna radionica sa klaunima u osnovnoj školi u Topčić-Polju. Na brojnim “Info štandovima” vršiti će se prodaja markica, mjerenje krvog pritiska, šećera u krvi za dobrovoljne darivaoce krvi i pokazna vježba prve pomoći.

Centralna manifestacija obilježavanja “Nedjelje Crvenog križa” na području Zenice obaviti će se tokom svečanog otvaranja igrališta „Podluke“ u naselju koprivna kod Zenice, izgrađenog u okviru projekta psihosocijalne podrške.

Komentari

komentara