Počasni generalni konzul Ahmet Kemal Baysak u Visokom

Počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Ahmet Kemal Baysak, danas, 17. jula 2017. godine, boravio je u službenoj posjeti Općini Visoko, gdje ga je primila Općinska načelnica Amra Babić.

Ahmet Kemal Baysak je načelnici Babić čestitao na veličanstvenoj pobjedi ostvarenoj na lokalnim izborima prošle godine. U toku posjete razgovarano je o mnogim projektima koji će se u budućnosti realizovati na području naše općine, a koje će podržati Republika Turska. Načelnica Babić je iskoristila i ovu priliku da izrazi zahvalnost bratskom narodu za dosadašnju pomoć u procesu razvoja općine Visoko.

Baysak je više godina bio zamjenik Predsjednika Industrijske komore Egejske regije, član Upravnog odbora Industrijske komore Egejske regije, predsjednik Industrijske zone Ataturk, Počasni predsjednik fondacije MEKSA, te član Upravnog odbora Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF). U periodu između 1994. i 1999. godine bio je načelnik općine Karsiyaka, najbogatije općine u Izmiru, koja broji oko 650.000 stanovnika.

Zbog pružene velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine, naši zvaničnici su odlučili da mu dodijele titulu Počasnog Konzula BiH u Izmiru 2002. godine. Ova titula je prva koja je dodijeljena jednoj osobi od strane naše države. Funkciju Počasnog Konzula BiH obavlja i danas.

 

Press Općine Visoko