Po čemu ćemo pamtiti 2015. godinu?

Pokušali smo napraviti, svojevrsku rekapitulaciju 2015. godine, kroz objave na www.magazinplus.eu 

Januar:

 Centralni matični registar (CMR) Visoko (5. januar)

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove okončala je cjelokupni proces digitalizacije matičnih knjiga u Općini Visoko i svim mjesnim uredima. U bazu podataka matičnih evidencija građana izvršeno je ukupno 188.707 unosa.

Općina Visoko je realizacijom ovog projekta stvorila uslove za efikasno funkcionisanje Centralnog matičnog registra (CMR), te kvalitetnije pružanje usluga građanima.


– “Suša Commerc”: Robna kuća “Vema” kupljena za 1.900.000 KM  
(19. januar)

Sudska prodaja Robne kuće “Vema”.
Robna kuća “Vema” prodata visočkoj firmi  “Suša Commerc” za 1.900.000 KM

 

– Edin Kajević dobitnik specijalne nagrade za doprinos i razvoj sporta u BiH (24. januar)

U organizaciji Sportskog saveza BiH, 23.01.2015. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu održano je svečano proglašenje najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH za 2014.godinu, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH gospodina Bakira Izetbegovića.
Edina Kajevića za dodjelu specijalne nagrade za doprinos razvoju sporta u BiH.

 

– Javna kuhinja: U prvih mjesec dana 1750 obroka (26. januar)

Javna kuhinja je počela s radom 26.12.2014.g. a obroci se dijele radnim danom i subotom od 11.00 – 12:00 sati.

 

– Termoholding Visoko postao ovlašteni distributer opreme JOMAPEKS za BiH (29. januar)

Termoholding d.o.o. je poslovna jednica u okviru Opće zadruge BIOS iz Vratnice.
Termoholding iz Visokog je postao ovlašteni distributer opreme za farme renomiranog proizvođača JOMAPEKS iz Srbije.

                                               Februar:

– Školu u Porječanima grade privrednici – Fondacija “Mir za djecu” (2. februar)

Grupa privrednika sa područja Moštra došla je na ideju da formira fondaciju koja bi imala za cilj izgradnju područne škole u Porječanima i stipendiranje nadarenih učenika škole “Mula Mustafa Bašeskija”. Tako je nastala fondacija ‘Mir za djecu’ čiji je predsjednik uspješni biznismen i humanista Refik Kurgaš.
Cjelokupni projekat izgradnje škole, inače, košta 1.300.000 KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ove namjene je do sad uložila 300.000 KM, a članovi Fondacije angažirani su na prikupljanju ostatka sredstava u vrijednosti od 1.000.000 KM. Izgradnja se polahko bliži kraju.

 

– Zabrana sječe i izvoza šume iz Kondžila (2. februar)

ZABRANA SJEČE I IZVOZA ŠUME IZ KONDŽILA
Stanovnici MZ Radovlje jutrošnjim okupljanjem izrazili ne zadovoljstvo sa radom JP ŠPD ZDK

 

Poginula učesnica ZMBT6 Amila Hasanović (2. februar)

Blizak prijatelj porodice nam je potvrdio da je u automobilu Volkswagen Polo stradala Amila Hasanović (1994) iz Visokog, javnosti poznata po učešću u šou ZMBT6.

 

– Hafiska dova mladom hafizu Affanu Bukvi (14. februar)

Hafiska dova mladom visočkom hafizu Affanu Bukvi (hfz Edina i Lejle), učeniku devetog razreda OŠ „Kulin Ban“ Visoko, proučena je danas u Bijeloj džamiji nakon podne namaza.
Affan je učenik devetog razreda OŠ „Kulin Ban“, a hifz je završio uz svog oca, poznatog visočkog hafiza i imama hafiza Edina Bukve.

 

– Faruk Vražalić i Almina Mušinbegović najbolji u 2014. – Sportski savez Visoko (18. februar)

Općinski Sportski savez Visoko, noćas je organizirao svečano proglašenje najboljih sportista i sportskih radnika za 2014. godinu….
1. Vražalić Faruk, rukometaš

Najuspješnija sportistkinja seniorka u ženskoj konkurenciji

1. Almina Mušinbegović, taekwondo – borilački sportovi

– Okrugli stol ” Bijela džamija” Visoko (21. februar)

U organizaciji MIZ Visoko i NVO Setup, danas je održan okrugli stol o „Bijeloj džamiji u Visokom”, na teme arhitektonskih, urbanističkih, kulturno-historijskih rješenja, te pitanjem menadžmenta.

Učešće na okruglom stolu uzeli su, osim visočkih predstavnika Medžlisa IZ, visočkih arhitekata i predstavnika loklane vlasti;
– prof.dr.Vjekoslava Sanković-Simčić predsjednica NK ICOMOS-a ,
– prof.dr. Ibrahim Krzović,
– Samid Sinanović dipl.ing.arh.,
– načelnica Općine Visoko, mr. Amra Babić.

 

                                    Mart:

 

– Federalni štab CZ dodijelio zahvalnicu Općini Visoko (9. mart)

Federalni štab civilne zaštite Bosne i Hercegovine je na svečanosti u Sarajevu, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite, koji je ujedno i Dan civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, dodijelio zahvalnicu Općini Visoko za uspješnu saradnju i doprinos u izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

– IM Semić: Novi proizvodni kapaciteti – Investicija 12 miliona KM (11. mart)

Vrijednost projekta je cca. 12 miliona KM, a izgradnja će biti završena u drugoj polovini tekuće godine.
Oprema i građevinski materijal korišten u izgradnji i opremanju je nabavljen od najpoznatijih evropskih proizvođača, a sama izgradnja se odvija u skladu sa najnovijim standardima (Halal, Haccp, ISO i dr.).

 

– ” Frutti-Funghi” Visoko i Općina Visoko – Razvoj savremene proizvodnje jagodičastog voća (11. mart)

Sporazuma između Općine Visoko i firme “Frutti-Funghi” Visoko, podrazumjeva petogodišnji poticaj poljoprivrednim – individualnim proizvođačima bobičastog voća. Općina Visoko će participirati sa 10%, odnosno 300 KM individualne proizvođače – po 50 proizviđača u svakoj sjetvenoj sezoni, proljetno i jesenjoj.
“Frutti-Funghi” Visoko će osigurati sve resurse za individualne proizvođače, te osigurati otkup i plasman cjelokupne proizvodnje. Proizvodnja će se odvijati uz edukaciju i stručni nadzor.

 

– Košarkaš Nedim Buza izabran u ekipu Svijeta (12. mart)

Košarkaš Bosne i Hercegovine i član OKK Spars Nedim Buza našao se u roosteru ekipe Svijeta za utakmicu Nike Hoop Summit, koja će se odigrati u Portlandu u Oregonu 11. aprila.

 

– KORNIŠONI – Kooperantski uzgoj i otkup u Visokom (14. mart)

Općina Visoko je u saradnji sa Opštom poljoprivredno-proizvodno prometnom i uslužnom zadrugom “BIOS” Visoko, te sa partnerima projekta “Agrona”,“Brams” i “Voćarpromet”, jučer organizirala prezentaciju projekta kooperantskog uzgoja kornišona.

 

– Vodosnabdjevanje i kanalizacija – Odluke za 26. sjednicu Općinskog vijeća Visoko (15. mart)

Odluka o izradi izvedbenog projekta snabdijevanja pitkom vodom cijelog područja općine Visoko, sa prijedlogom dinamike realizacije i finansiranja projekta,  predstavlja strateški plan rješavanja vodosnadbijevanja cijele općine Visoko, a treba se izvoditi u više faza.

 

– SK “Visoko” ekipno prvi na 21. prvenstvu BiH (16. mart)

Na 21. Prvenstvu BiH u streljaštvu za seniore ekipa SK “Visoko” osvojila je prvo mjesto. U pojedinačnom poretku Bulut Ramo bio je drugi, Nihad Džino četvrti (sa istim rezultatom, kao i trećeplasirani, ali sa manje “unurašnjih centara”), Belmin Mešanović je bio šesti.
Ovo je prva ekipna šampionska titula SK “Visoko” u BiH!

 

– Amir Zukić novi ministar obrta i poduzetništva, a ovo su ostali u Vladi FBiH(17. mart)

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije danas je predložila Amira Zukića za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, Elviru Dilberović za ministricu obrazovanja i nauke i Kazafera Bečića za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH.

 

– Državno taekwondo prvenstva Visoko 2015 (23. mart)

U Subotu je održano Državno taekwondo prvenstvo BiH u organizaciji TKD “Crni Labudovi” iz Visokog, odnosno Taekwondo savez BiH, a pod pokroviteljstvom općinske načelnice Amre Babić i generalnog sponzora turnira firme “NERS” Visoko.

 

– Nagrađena inovacija iz BiH: Čudesne plastične kocke koje sprečavaju poplave (24. mart)

Članovi Saveza inovatora BiH Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nakon prošlogodišnjih razornih poplava došli su na ideju da patentiraju kocke za zaštitu u takvim situacijama.

 

– Visočani prvo i drugo mjesto na takmičenju u razvoju Windows Phone aplikacija (27. mart)

Naši sugrađani Tarik Ćosović i Ahmed Suljić su učestovali na takmičenju u razvoju Windows Phone aplikacije, koju je organizovao Microsoft Bosna i Hercegovina, zabilježivši odlične rezultate osvojivši prvo i drugo mjesto.

 

– TKD Crni Labudovi ekipni prvaci BiH – “Trud i rad se isplati” (30. mart)

TKD Crni Labudovi je osvojio 1. mjesto u sveukupnom plasmanu, a osim toga je najbolja mlađa kadetkija turnira, Umejma Begzadić, također iz ovog kluba. Na ovom Državno prvenstvu TKD Crni Labudovi je osvojio ukupno 6 zlatnih, 12 srebrenih i 18 brončanih medalja.

                                                    April:

– 6. Federalno prvenstvo u sobnim modelima D1 (5. april)

Najduži zvaničan let na takmičenju je napravio Vjenčeslav-Braco Kukić veteran za sobnjake iz AK Sarajevo u seniorskoj konkurenciji i to 10 minuta i 27 sekundi!

 

– Whistler Cup u Montrealu: Elvedina Muzaferija – srebro u veleslalomu i bronza u slalomu (6. april)

Visočka djevojčica višestruka prvakinja BiH u skijanju, a učenica  Pete gimnazije u Sarajevu, za koju kažu da je velika skijaška nada, a ona to svojim rezultatima i potvrđuje, pa i u posljednjem vikendu što je za nama.

Na alpskom skijanju Whistler Cup u Montrealu bh. skijašica Elvedina Muzaferija (1999.) u subotu je osvojila drugo mjesto i srebrenu medalju u velaleslomu, a dan poslije u slalomu treće mjesto i bronzu.

 

– 8. aprila 1203. – Bilinopoljska izjava je potpisana u arnautovičkom naselju Brod u Visokom

Marko Vego (1907. – 1985.) spada u red najvećih istraživača srednjovjekovne Bosne. Napisao je veći broj rasprava i studija, posebno u Glasniku Zemaljskog muzeja, najstarijem znanstvenom časopisu u Bosni i Hercegovini….
“Pita se, gdje se onda može ubicirati Bilino polje. Mislim da se ovo polje nalazilo na istom mjestu, gdje je danas Topuzovo polje i lokalitet Brod, upravo nasuprot najstarijim bosanskim crkvama zapadnog obreda i grobovima bosanskih kraljeva. Tu je u blizini nađen i ćirilski natpis Kulina bana iz 1193. godine. Nema historijskih dokaza da je bliže Visokog bio ikad neki drugi samostan, hiža bosanskih krstjana. Zato je najvjerovatnije da se glavno mjesto župe Mili nazivalo Bosnom sa širim svojim područjem jer obadva dokumenta sa izrazom Bosna upućuju nas na konkretno naselje, a nikako na pokrajinu Bosnu. Prema tomu bilinopoljska ispovijest ne pominje rijeku Bosnu nego naselje iako se zbor održao pokraj rijeke. To je prirodno jer je stolno mjesto u prvom redu bilo u sadašnjem Visokom, iako su banovi i kasnije kraljevi Bosne imali i na drugim mjestima svoje kurije za izdavanje povelja, pisama i dočekivanje ddomaćih i stranih ljudi.”

– Eko Viking iz Visokog – Heroji u ronilačkim odijelima (8. aril)

Njihovi članovi su istinski i neustrašivi heroji. Proteklih nekoliko dana pokazali su da im ništa ne predstavlja prepreku da dođu do cilja, bili su fokusirani na traženje i vađenje unesrećenih iz rijeka Bosne i Fojnice.

 

– Nakon zapadne Evrope BTS Visoko planira širenje i na istok (9. april)

Preduzeće Bosanski transportni servis (BTS) iz Visokog jedno je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koje je preživjelo surovost stečaja i finansijske krize i za razliku od mnogih, na žalost ugašenih firmi u stečajnim postupcima, BTS je uspio “stati na noge” i danas je to uspješna firma sa 20 zaposlenih radnika.

 

– Buza nastupio za selekciju Svijeta – Šest poena Buze protiv SAD-a (12. april)

Selekcija Svijeta je savladala Amerikance 103:101, a Buza je za tim kojeg je s klupe predvodio Roy Rana ubacio šest poena.

Naš košarkaš je na terenu proveo 16 minuta. Imao je dva šuta, oba za tri poena i u oba navrata je bio precizan.

 

– “Suša Commerce”: Donacija za područnu školu u Goduši  (13. april)

OŠ “Alija Nametak” Buci – područna škola u Goduši, obratila se firmi “Suša Commerce” i Osmanu Suši sa molbom da im se pomogne u uređenju školskog dvorišta.

 

– “Milano”: Gradska kafana

Gradska kafana, Milano d.o.o. je raskošno preuređeni novi ugostiteljski objekat u centru Visokog sa prijatnom, prostranom baštom za dnevni boravak.

 

– Propadanje Instituta sevdaha Omera Pobrića (18. april)

Već duže od četiri mjeseca prodaje se jedini Institut sevdaha u Bosni i Hercegovini, koji je u Mulićima kod Visokog za života otvorio doajen sevdaha Omer Pobrić. Agent za prodaju ove nekretnine kazao nam je da je bilo upita, ali ne i bilo kakvih konkretnih ponuda pojedinaca ili institucija za kupovinu ovih objekata.

 

– “Suša Commerc”: Izvoz mesa za Tursku (22. april)

Današnja priča se odnosi na izvoz mesa za tržište Turske.
Klaonica “Suša Commerc” – najsavremenija tehnologija što je ugrađena u ovu klaonicu, osigurava poslovnu efikasnost i zdravstvenu sigurnost tokom proizvedenog ciklusa, pa je kao takva zadovoljila zahtjevne kupce iz Turske.

 

– Edin ZUKAN – Frutti Fungi: Svi pomažu velikim, a mali se sami snalaze (25. april)

“Što se tiče poteškoća, najveća je to što u BiH više vlada politika nego rad. Ljudi koji su u vlasti, odnosno javnoj administraciji nemaju sluha da pomognu privrednike nekim zakonima i pravilima.”

 

Tri rekorda u „Noć Ginisovih i svjetskih rekorda“ (25. april)

Večeras je u sklopu Državnog Taekwondo prvenstvo BiH održano obaranja svjetskih rekorda

– Velid Kajević je srušio Ginisov rekord u lomljenju tvrdih predmeta nakon preskoka 17 osoba koje su klečale na parketu jedna do druge.

– Belmin Osmanbegović je novi vlasnik Ginisovog rekorda u razbijanju siporex-blokova glavom. Petnaest siporex-blok prepreka uz jednu vrstu koluta naprijed, slupao je za 27 sekundi.

– Edin Kajević- Kaja, od novembra prošle godine, vlasnik je Ginisovog rekorda u razbijanju kokosovih oraha laktom. Sinoć je Svjetski rekord od 41 razbijene limenke pune energetskog pića, podigao na 62.

                                                 Maj:

 

– Halim Zukić izabran za predsjednik OO SDA Visoko (1. maj)

Izborna skupština Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Visoko održana je 30.04.2015. godine.

OO SDA Visoko za mandatni period 2015-2019.godina u sljedećem sastavu:

– Halim Zukić – predsjednik
– Mirza Ganić – potpredsjednik
– Senad Karavdić – potpredsjednik
– Mirza Omanović – potpredsjednik
– Amir Zukić – član
– Džemil Halilović – član
– Zlatko Handžić – član
– Amil Neimarlija – član
– Emir Džafić – član
– Edin Hakanović – član
– Ismeta Begić – član
Dva člana Izvršnog odbora bit će naknadno predložena od strane predsjednika OO SDA Visoko, i potvrđena na sljedećoj skupštini Općinske organizacije. U saziv Izvršnog odbora po funkciji ulaze i
predsjednici Asocijacije žena i Asocijacije mladih, a po okončanju izbornog procesa u istim.

 

– Semir Osmanagić o novoj mreži tunela (2. maj)

U prahistorijskom Podzemnom tunelskom kompleksu Ravne, kao rezultat šestomjesečnog mukotrpnog rada, otkrivena je mreža tunela koji su otvoreni i nisu ispunjeni šljunkovitim materijalom kao većina drugih tunela. Novi tuneli su pod vodom i imaju devet bočnih prolaza.

 

– Džana Pinjo – Ljepotica koja je uvela red u stan Fazlinovića (4. maj)

Džanu Pinjo (33), glumicu i višu asistenticu na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, mnogi danas na ulici prepoznaju kao Barbaru. U novim sezonama regionalno popularne serije “Lud, zbunjen, normalan” lijepa Džana ulazi u dom Fazlinovića kao Damirova (Moamer Kasumović) bivša supruga i majka njihovog sina Džebrice (Ivor Šparavalo).

 

– Bratunački logoraši nakon 23 godine ponovo u Visokom (6. maj)

16. maja 1992. godine, oko 400 pretućenih i zlostavljanih mještana Bratunca, razmjenjeni su za oficire nekadašnje JNA, a nakon razmjene smješteni su u Visoko.
Danas, nakon 23 godine preživjeli bratunčki logoraši su ponovo u Visokom. Po prvi put su u Visokom u okviru obilježavanja “Dana genocida”, koji se obilježavaju od 3. – 16. maja u Bratuncu.

 

– Izvoz držalica za Tursku – govori Nermin Kadrić (12.maj)

… proizvodnja drvenih držalica za industrijske metle,  četke i ostala sredstva za održavanje higijene, već je zaokružena s prvom pošiljkom od 350.000 koja je jučer utovarena i spremljena za transport.

 

– NK Monjare u izgradnji stadiona “Bare” u Kološićima (13. maj)

NK Monjare iz Kološića, koji se takmiči u Općinskoj nogometnoj ligi Visoko, u fazi je radova na izgradnji nogometnog stadiona “Bare”. Minulih dana je na ovom lokalitetu urađen drenažni sistem.

 

– Himzo Fazlić – Bosanski kulturni centar Visoko (16. maj)

Bosanski kulturni centar Visoko je projekt Himze Fazlića, a otvara se u subotu, 16. maja 2015. godine, na adresi Donja Vratnica bb Visoko.

 

– Refik Kurgaš i visočki peradari pomažu izgradnju stadiona u Kralupima

Nogometni stadion u Kralupima je projekt u izgradnji od prošle godine, a radi se sredstvima mještana – kreditnim zaduženjem i donacijama “ljudi dobre volje”.
I na ovom projektu najizdašniji su – društveno najodgovorniji visočki peradari predvođeni Refikom Kurgašem.

 

– Hafiska dova mladom hafizu Hasibu Mimiću u Bijeloj džamiji (17. maj)

Hafiz Hasib je rođen 1995. godine u Zenici. Završio je odličnim uspjehom OŠ Kulin-ban, a medresu “Osman-ef. Redžović” 2014. godine.  Muhaffizi Hasiba bili su Abdulkadir Kadrić i Zijad  Devrić, profesori u medresi “Osman-ef.  Redžović”.

 

– Završni radovi na izgradnji Tabačke džamije (19. maj)

Ovih dana vrše se završni radovi na obnovi vanjskog dijela Tabačke džamije u Visokom. Također vrši se obnova šadrvana i česme ispred džamije.

 

– Učenici generacije i direktori škola na prijemu u općini Visoko (28. maj)

Učenici generacije 2014/2015. godine su:

1. Gimnazija “Visoko” Visoko – Naida Dedić
2. MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko – Azra Bešić
3. Franjevačka klasična gimnazija – Blaž Protuđer
4. Medresa “Osman-ef. Redžović” – Amina Fejzić i Rifat Bilčević
5. Osnovna muzička škola “Avdo Smajlović” – Veronika Bundić
6. OŠ “Kulin Ban” Visoko – Faris Matoruga
7. OŠ “Safvet beg Bašagić” Visoko – Hana Fejzić
8. OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre – Melina Dlakić
9. OŠ “Alija Nametak” Buci – Ajla Zukić
10. OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Dobrinje – Mustafa Hajrić
11. OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno – Azra Mehmedagić

– MI Semko Visoko: Svečano otvoreni proizvodni kapaciteti u Goruši

Na 17 000 m2, i investiciju vrijednu oko 4,5 miliona KM, MI Semko je smjestila svoje proizvodne kapacitete u naselju Goruša.

 

– Goran Vojnović u Visokom 29. i 30. maja: Promocija romana i filmova

Goran Vojnović je pisac koji je sa svoja dva romana “Čefuri, napolje!” i “Jugoslavija, moja dežela” postao priznat i cijenjen na gotovo cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije.
Ovaj slovenski pisac mlađe generacije (1980., Ljubljana), s korijenima Visokog – otac mu je rođen u Topuzovom Polju, poznat je i kao filmski i televizijski redatelj i scenarist.
Režirao je tri kratka filma (Fužine zakona, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), napisao je scenarij za film “Sretan put Nedine”. U 2010. godini je napisao scenarij za film “Piran – Pirano”, koji je režirao. U 2013. režirao film “Čefurji raus!”.

                                                   Juni:

– Muzički festival “Dani Avde Smailovića”

U Visokom će od 1. do 5. juna 2015. godine biti održan muzički festival Dani Avde Smailovića. Festival od preko 70 učesnika iz nekoliko zemalja svijeta bit će održan u novom Multimedijalnom centru u Prijekom (Visoko), a koncertRadost života – u susret dolasku pape Franje bit će održan u Crkvi sv. Bonaventure pri Franjevačkom samostanu u Visokom.
Avdo Smailović, visočanin, kompozitor i profesor, vodio je horove i orkestre te organizirao koncerte i druge manifestacije u svom rodnom gradu.

 

– 400 učenika svih Osnovnih škola iz Visokog posjetili Potočare (9. juni)

Inicijativa koje je usvojilo Općinsko vijeće Visoko, da učenici svih devetih razreda posjete Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, danas je i realizovana tako što je oko 400 učenika zajedno sa svojim nastavnicima posjetilo Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Nakon obilaska mezarja održan im je historijski čas od strane kustosa Memorijalnog centra, a zatim su obišli Spomen sobu i pogledali film o genocidu u Srebrenici.

 

– „Fedra“: Nagrada za najbolju mušku ulogu Faiku Salihbegoviću (14. juni)

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Faiku Salihbegoviću, koji je glumio „šefa policije“ u predstavi „Policajci“, Teatra „TOTAL“ Visoko.

 

– Nihad Džino prvak i rekorder BiH sa 537 krugova (14. juni)

PRVENSTVO BiH MALOKALIBARSKIM ORUŽJEM

Izuzetan nastup imao je Nihad Džino koji je postao prvak BiH i postavio rekord BiH sa 537 krugova!  Samo su mu tri kruga nedostajala da ispuni normu za nastup na evropskom prvenstvu MK oružjem, koje se ove godine održava u Mariboru.

 

– Džumhur se za Wimbledon priprema u Visokom: Iznenađen sam dobrim uslovima (15. juni)

Džumhur je saznao da u Visokom postoje tereni s travnatom podlogom te ih je odlučio iskoristiti kako bi se što bolje pripremio za ono što ga čeka na Wimbledonu.

 

– Dr. Adnan Hodžić, član Odreda izviđača „Visoko“, izabran za Predsjednik Saveza izviđača BiH (16. juni)

Član našeg Odreda dr. Adnan HODŽIĆ, inače jedan od aktera ponovnog pokretanja rada izviđača u Visokom i sekretar u istom, na sjednici skupštine Saveza izviđača Federacije, koja se održala 13.06.2015.godine u Nemili, izabran je za Predsjednika Saveza izviđača Bosne i Hercegovine.

 

– Zaštita brenda i oznake geografskog porijekla “Visočke pečenice” (16. juni)

Općina Visoko u suradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu realizira projektni zadatak “Provođenje procedure za zaštitu brenda i dobijanje oznake geografskog porijekla “Visočke pečenice”, a na čelu projekta je Doc. dr Amir Ganić

 

– Za devet putnih pravaca potpisani ugovori (18. juni)

1. Asfaltiranje puta u naselju Uvorići (izvođač ”Sarajevoputevi” d.d. Sarajevo)
2. Rekonstrukcija ulice Izeta Kurtalića (izvođač ”Nahonal-gas“ d.o.o.Breza)
3. Rekonstrukcija lokalnog puta Han-Plaholje (izvođač ”Nahonal-gas“ d.o.o. Breza)
4. Rekonstrukcija lokalnog puta Donja-Gornja Zimča (izvođač ”Sarajevoputevi” d.d. Sarajevo)
5. Rekonstrukcija lokalnog puta Monjare-Liješeva (izvođač ”Mušinbegović gradnja” d.o.o. Visoko)
6. Rekonstrukcija ulice Visočkih brigada (izvođač ”Mušinbegović gradnja” d.o.o.Visoko)
7. Rekonstrukcija lokalnog puta u Buzić Mahali (izvođač ”Mušinbegovic gradnja” d.o.o. Visoko)
8. Rekonstrukcija lokalnog puta Donja-Gornja Seoča (izvođač ”Mušinbegović gradnja” d.o.o. Visoko)
9. Rekonstrukcija lokalnog puta Podvinci-Bogošići (izvođač ”Mušinbegović gradnja ” d.o.o. Visoko)

 

– Načelnica upriličila prijem za Pionire RK ”Bosna” Visoko (23. juni)

Općinska načelnica Amra Babić danas je upriličila prijem u Maloj sali Općine Visoko za Pionire RK “Bosna” Visoko koji su na završnici državnog prvenstva u Ljubuškom ostvarili uspjeh upisavši pet pobjeda te tako postali prvaci pionirskog prvenstva BiH u rukometu i to uzrasta 2002. i mlađi. Predstavnici RK “Bosna” Visoko informisali su načelnicu o trenutnim aktivnostima te budućim nastupima .

 

– Načelnica Amra Babić dobitnica priznanja Evropskog pokreta u BiH (29. juni)

Među nosiocima priznanja bila je Načelnica općine gđa. Amra Babić koja je primila priznanje za aktivno društveno i političko učešće žena.

 

– Izvještajno-izborna konferencija OO SDP Visoko (30. juni)

Muhamed Husić, novi – stari predsjednik Općinske organizacije SDP Visoko


Juli:

– Potpisan Sporazum o saradnji između Općine Visoko i Općine Sjenica (2. juli)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcijom za evropske integracije BiH objavila je poziv za dostavljavanje prijedloga projekata u okviru Prekograničnog programa Srbija -Bosna i Hercegovina …

Općina Visoko će u saradnji sa Općinom Sjenica zajedno aplicirati na javni poziv.S tim u vezi, danas je Općinska načelnica sa saradnicima u Maloj sali općine  Visoko upriličila prijem za predsjednika Općine Sjenica i njegove saradnike  te se pristupilo potpisivanju zajedničkog Sporazuma o saradnji kojim će se regulisati prava i obaveze učesnika u projektu prekogranične saradnje.

 

– Iftar OO SDA Visoko: Privrednici s federalnim i kantonalnim premijerima i ministrima (5. juli)

Visočki privrednici na poziv OO SDA Visoko, večeras su se iftarili u društvu federalnih i kantonalnih zvaničnika.
Premijer FBiH Fadil Novalić, ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt FBiH Amir Zukić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH Šemsudin Dedić, premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević i ministar poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK Himzo Smajić istakli su šta to aktuelne vlade poduzimaju u cilju stvaranja boljeg ambijenta za privređivanje i investicije.
Nekoliko zakonskih rješenja trebalo bi stvoriti preduslove za bolji privredni ambijent.

 

– Restauracija starih automobila je strast Asima Vranca

Dijelom ulice Gornje Rosulje u Visokom parkirano je više od 25 starih automobila, raznih marki, proizvedenih do 1980. godine. U vlasništvu su Asima Vranca kojem je restauracija ”limenih ljubimaca” postala dio života.

 

– Nihad Džino – novi državni rekord na Grand Prix Novi Sad (7. juli)

Nakon izvrsnog nastupa na prvenstvu BiH u Tesliću, kada je prošlog mjeseca oborio državni rekord u disciplini malokalibarski pištolj slobodnog izbora – 50 metara (537 krugova), Nihad Džino je dobio poziv Streljačke Družine Novi Sad 1790, organizatora Grand Prix-a,da nastupi na ovom prestižnom turniru održanom od 2. do 5. jula 2015.godine.

Džino je nastupio u disciplini MK pištolj slobodnog izbora – 50 metara u konkurenciji najboljih evropskih pištoljaša iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske i  Mongolije, među kojima su bila i tri pobjednika sa svjetskih prvenstava te nosioci olimpijskih medalja.

Visočki strijelac je ponovo izvrsno gađao.Pogodio je 539 krugova čime je opet postavio novi Državni rekord Bosne iHercegovine,…

 

– Dragutin Radan – posljedni ispraćaj u ponedjeljak na Gradskom groblju Visoko (18. juli)

Jučer je umro Dragutin Radan. Sahrana će se obaviti u ponedjeljak u “Gradskom groblju” Visoko sa početkom u 14 sati.
U znak sjećanja na ovog “čovjeka s foto aparatom”, koji je ostavio neizbrisiva traga u visočkoj pisanoj riječi i fotografiji, donosimo tekst o njemu.

 

– Hafiska dova hafizu Ibrahimu ef. Čehi u Pertačkoj džamiji (19. juli)

Hafiz Ibrahim ef. Čeho, rođen je 1971. godine, u džematu Duhri, MIZ Kiseljak. Osnovnu školu završio je u Kiseljaku, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Trenutno je apsolvent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od samog početka bio je pripadnik ARBiH, a po završetku rata zapošljava se kao imam hatib i muallim u džematu Arnauti, Medžlis Islamske zajednice Zenica, u kojem ostaje punih 17. godina.

 

– Faris Pinjo: Od dragog Boga sam dobio priliku i želim je što bolje iskoristiti (20. juli)

Faris Pinjo, superfinalista X Factora Adria i član benda 9 Control: Od dragog Boga sam dobio priliku i želim je što bolje iskoristiti

 

– Nihad Džino, prvak BiH u disciplini malokalibarskog pištolja: Velika je stvar biti državni šampion (27. juli)

… prvak naše zemlje u disciplini malokalibarskog pištolja je mladi Nihad Džino (22), koji se ovim sportom bavi već šest godina.

– Biti prvi u bilo čemu  ostavlja odličan dojam na čovjeka i to je poseban osjećaj, a naročito onda kada se mukotrpan trud i rad nagradi sa takvom vrstom odlikovanja. Prvak države sam u disciplini malokalibarskog pištolja, a ujedno sam i državni rekord obarao dva puta u ovoj sezoni. Sezona bi bila još uspješnija da sam uspio ispuniti normu za Evropsko prvenstvo, koja je promakla za samo jedan krug, ali nema zaustavljanja već idem dalje u nove pobjede, riječi su Džine, koji u narednom periodu želi ostvariti nove uspjehe.

                                               August:

– “Zlatni Ljiljan” Ramiz Džafić: “Narod neće da radi!”
(1. august)

Ramiz Džafić iz visočkih Kralupa, sada već daleke ‘92. došao je iz Njemačke da brani BiH. Za borbeno zalaganje u divrzantskim jedinicama nagrađen je “Zlatnim ljiljanom”. U postdejtonskoj BiH, godinama je lutao – isčekivao da će “država” ili neko drugi riješiti njegove egzistencionalne probleme.

 

 Završen treći MMS festival, u četvrtak izložba sa dječije radionice „Slike plesa“ (11. august)

Treći po redu Festival umjetnosti i kreacije, Many Men Show 2015. – Kulturpoint, nakon tri sjajna dana zabave, druženja, smijeha i odlične atmosfere u samom centru Visokog, zatvorio je prekjučer svoja vrata….

 

– Trojica Visočaka začetnici novog umjetničkog pokreta (14. august)

Umjetnički kolektiv HAD čine Muhamed Bešlagić, Anel Lepić i Damir Sarač, a mišljenja su da su, gledajući ovu vrstu tehnike i umjetničkog izraza, začetnici na prostorima Balkana.

 

– Rekonstrukcija i obnova crkve sv. Mihovila u Zimči (23. august)

Ako sve bude išlo po planu, radovi bi trebali biti okončani u mjesecu oktobru tekuće godine.

 

– Svečano obilježen 29. august – Dan općine Visoko

U Velikoj sali općine, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, dodijeljena su javna priznanja općine Visoko za 2015.godinu. Javno priznanje ”Povelja općine Visoko u 2015 godini” dodijeljena je Edinu Kajeviću za postignute rezultate, značajan doprinos u oblasti sporta i afirmaciji općine Visoko.
”Povelja općine Visoko za životno djelo” uručena je Senadu Hodoviću, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti kulture, naučnom i obrazovnom području rada i djelovanja, te afirmaciji općine Visoko. Dobitnik ovogodišnje ”Povelje počasnog građanina”je Vejsel Tiryaki, načelnik općine Altindag, i to za značajne rezultate u razvoju i afirmaciji općine Visoko.

 

– RK “Izviđač” Ljubuški pobjednik turnira „Be the Champion 2015″ (30. august)

U organizaciji RK “Bosna” Visoko danas je završen tradicionalni Međunarodni rukometni turnir „Be the Champion 2015″, a koji je održan povodom Dana općine Visoko. Klubovi koji su uzeli učešće na turniru su: RK „Krško“ Krško (Slovenija), RK “Bjelovar” Bjelovar (Hrvatska), ORK “Šamot“ Aranđelovac (Srbija), te iz Bosne i Hercegovine: RK “Izviđač” Ljubuški, RK “Čelik” Zenica i RK “Bosna” Visoko.

– U povodu smrti Nusreta Šahinovića – Komemoracija 1. septembra u 12 sati (31. august)

U povodu smrti Nusreta Šahinovića, prvog Predsjednika Izvršnog odbora Skupštine općine Visoko i člana Ratnog Predsjedništva Skupštine općine Visoko, nakon prvih demokratskih izbora, održaće se Komemorativna sjednica u UTORAK,  1. septembra 2015. godine u Velikoj sali Općine Visoko

                                           Septembar:

– Premijer ZDK Miralem Galijašević i resorni ministri posjetili Općinu Visoko (1. septembar)

U okviru posjete upriličen je i sastanak sa općinskom načelnicom Amrom Babić i općinskim službenicima. Na sastanku se razgovaralo o privrednom i ekonomskom razvoju općine Visoko, te poboljšanju kvaliteta života u Visokom. Nakon sastanka, premijer, ministri i općinski službenici uputili su se u obilazak visočkih privrednih subjekata: Secom d.o.o. Visoko, Frutti-Funghi d.o.o. Visoko i IM Semić d.o.o. Visoko.

 

– Kenan Dedić (1981 – 2015) (2. septembar)

Nakon duge i teške bolesti danas je u 35. godini života preminuo poznati bosanskohercegovački muzičar i kompozitor Kenan Dedić. Ovaj muzičar porijeklom iz Visokog je dugi niz godina bolovao od karcinoma na mozgu. Kenan je dugi niz godina radio i svirao uz najpoznatije muzičare bosanskohercegovačke scene, uključujući Enesa Begovića.

– “Alma Ras” otvorio vrata novog proizvodnog pogona u Visokom

Radovi na ovom proizvodnom pogonu počeli su u junu 2014. godine. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3500 m² korisnog prostora: proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata. Investicija u opremu i uređenje ovog objekta do sada iznosi oko 2,5 miliona KM.
– Svečano otvorena škola u Poriječanima (5. septembar)

U septembru 2014. godine finansiranje radova preuzela je Fondacija “Mi za djecu”, na čelu sa Refikom Kugrašom. Nakon tačno godinu dana škola je i svečano otvorena jučerašnjom ceremonijom. Pred mnogim brojem gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života, škola je konačno predata pravom vlasniku – Osnovnoj školi “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre. Primopredaju su svečano potpisali Refik Kurgaš, ispred Fonadacije “Mi za djecu” i Jasmina Uzunalić, direktorica Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre.

 

– Vispak i AS Jelah finansirali nabavljanje nove opremu za RK Bosna Visoko

Rukometni klub Bosna Visoko zahvaljuje se kompaniji Vispak i grupaciji AS Jelah. Ova vrlo uspješna grupacija prepoznala je naš rad i želju da Bosna bude stabilan premijerligaš, te je finansirala nabavljanje nove opremu za naše momke.

– “HAD” – Wallcut priča srebreničke tragedije u Visokom (11. septembar)

Tema koja će dominirati na zidovima bit će stradanja u Srebrenici u julu 1995. godine. Kako su iz „HAD-a“ rekli planira se urezivanja 10 radova na zidovima, a poslije će biti postavljena i rasvjeta kako bi ovi radovi bili vidljivi i noću.

– “Visoko Ekoenergija”: PRVO mjesto u elektrofuzijskom zavarivanju – “ KOMUNALIJADA 2015“ (14. septembar)

Mirza Žerić je osvojio PRVO mjesto u elektrofuzijskom zavarivanju. Ovdje treba napomenuti da su u komisiji bili eminentni majstori firme „Aliaxsi“ iz Austrije koji su bodovali takmičenje što samoj nagradi daje dodatnu težinu.

– Voćar piramida d.o.o. Visoko pušta u rad sušare za voće, povrće, gljive i ljekobilje (16. septembar)

Firma Voćar Piramida d.o.o Visoko ovih dana pušta u rad sušaru za voće, povrće, gljive i ljekobilje sa dva tunela za sušenje kapaciteta 7 tona na bazi sirove šljive po tunelu. Tuneli za sušenje su izrađeni prema najnovijoj tehnologiji iz ove oblasti sa prokromskim elemntima koji su u dodiru sa sirovinom što zadovoljava HACCAP standarde.

– Vera Muzaferija (22. septembar)

Nakon duge i teške bolesti u Visokom je danas preminula dugogodišnja profesorica Bosanskog jezika i književnosti, Vera Muzaferija. Vera se od oktobra 2014. godine borila sa melanomom na glavi, te je tri puta operisana…

– Bartolomej Stanković i “KLAVIR-kroz historiju i građu” na Evropskoj noći istraživača (28. septembar)

Pored mnogobrojnih naučno-istraživačkih projekata, posjetioci ovogodišnje Evropske noći istraživača koja se održala u Sarajevu pored još 300 gradova u Evropi, mogli su upoznati i projekt Bartolomeja Stankovića KLAVIR-kroz historiju i građu.

                                           Oktobar:
– U Visokom otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici (5. oktobar)

Trg žrtava genocida u Srebrenici otvoren je večeras u Visokom s ciljem da bude podsjetnik na mjesto u kojem se desio najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.
Općinske vlasti, kako je istaknuto na otvaranju, time odaju počast žrtvama Srebrenice.

– IGM Visoko predstavio stambeni objekat sa 50 stambenih jedinica (7. oktobar)

“Ovaj stambeni objekat posjeduje 50 stambenih jedinica razvrstanih u dvije lamele. Veličine stanova kreću se od 47m2 do 91m2, sa dvadestedva garažna mjesta. Visoko zbog svoje blizine Zenici i Sarajevu i svojih turističkih ponuda sve više privlači građanstvo, kao mjesto mirnijeg življenja zbog toga su ovakvi objekti poželjni i traženi. Cijena stanova kreće se od 1.300 KM sa PDV-om”

– Zavičajni muzej Visoko u projektu restauracije kamenih eksponata (11. oktobar)

Ovih dana je započeta realizacija prijekta za koji je Zavičajni muzej Visoko aplicirao još u 2012. godini. Čišćenje, preparacija, restauracija i konzervacija kamenih eksponata iz antičkog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda, te drvenih elemenata namještaja konjičkih majstora iz 1948. godine.

– Hafiz Zilko Žolja: Jedan od posljednjih kaligrafa u Visokom

Iako ima preko 80 godina hafiz Zilko je itekako aktivan kao kaligraf i nadaleko poznat u tom poslu.

Hafiz Zilko Žolja sin Ragibov rođen je 1931. godine u Gornjem Paležu kod Kiseljak. Hifz je završio pred šejhom h. hfz. Mustafa ef. Mujićem 1951. godine u rodnom Paležu.

– Prema pisanju “Daily Stara”: Bosanske piramide Sunca bolje od egipatskih (15. oktobar)

Britanski Daily Star u svom tekstu koji govori o bosanskoj piramidi govore o piramidi Sunca kao najvećoj piramidi na svijetu, koja je stara desetine hiljada godina, i naglašavaju da je starija i od onih u Egiptu

– EBRD kredit od 4,5 miliona eura za vodosnabjevanje općine Visoko

Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) BiH dala je “zeleno svjetlo” općini Visoko za kreditno zaduženje od 4,5 miliona eura za obnovu i razvoj vodosnabdjevanja općine Visoko.

– Održana “Berza sitnih životinja” u Visokom (18. oktobar)

… održana “Berza sitnih životinja” u organizaciji Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Salih Šahinović“Visoko .

– Medresa „Osman-ef. Redžović“: Novi međunarodni uspjesi naših učača Kur'ana (26. oktobar)

Na 22. europskom natjecanju učača Kur'ana, održanom 23. i 24. oktobra u Zagrebu, Amar Hasandić i Ibrahim Bilčević, oba učenici četvrtog razreda Medrese „Osman-ef. Redžović“, ostvarili su veoma zapažene rezultate, osvojivši treće, odnosno drugo mjesto u dvije takmičarske kategorije.

– Vlasnik “Želje“ iskrvario nasmrt: Kobna tuča i pucnjava u naselju Dobrinje kod Visokog (30. oktobar)

U ugostiteljskom objektu Fast Food u naselju Dobrinje kod Visokog u četvrtak oko 23.25 sati ubijen je 47-godišnji Huso Kadrić iz visočkog naselja Upovac. Na njega je pucao 18-godišnjak iz Visokog, čiji je identitet poznat policiji i koji još nije uhapšen.


Novembar:

– IM “Semić”: Mevlud povodom otvaranja novih proizvodnih kapaciteta (2.11.)

Povodom preseljenja u novi proizvodni pogon, proučen je mevlud 30.10.2015., u Medresi “Osman-ef. Redžović” Veliko Čajno, uz prisustvo velikog broja prijatelja, komšija i poslovnih partnera.
Novi proizvodni kapaciteti IM “Semić” nalaze se u Industrijskoj zoni Ozrakovićo.

– Čestitamo Harunu Hindiji (7.11.)

MEĐU VIŠE OD 6.000 DIPLOMANATA I MAGISTRANATA

Hindija, Delalić, Pašić i Bevrnja najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu

Harun Hindija, srebreni s matematičke olimpijade u Argentini 2012. godine

Rođen je 22.03. 1994. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu školu, a tu je i započela njegova ljubav prema matematici.
Tursko – bosanski koledž u Sarajevu, bio je njegov srednjoškolski izbor. Danas je student PMF – Odsjek Matematika, Sarajevo.

 

– U Goduši svečano, voda i javna rasvjeta povod (8.11.)

Načelnica Amra Babić, ministar Himzo Smajić i predsjednik MZ Goduša Eniz Babić svečano su pustili u rad lokalni vodovod, a u funkciju je stavljena i javna rasvjeta.

– Pak-Rampart d.o.o. Visoko, ponovo kupac Megaplex-a (9.11.)

Prodaja Megaplexa pokrenuta je sudskim putem na Općinskom sudu u Visokom, a koju su pokrenuli bivši uposlenici Vitexa. Kako nezvanično saznajemo Megaplex je prodat za najveći ponuđeni iznos od 1.220.000KM.

– “BIOS” iz Visokog na Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015. (11.11.)

“BIOS-S” je sastavna firma visočkog “BIOS”-a, a prvi čovjek ove Zadruge Nermin Kadrić – Buco, magistar ekonomskih nauka govorio je o iskutvima rada u Srebrenici od 2013. godine, te najvao proširenje proizvodnih kapaciteta i otvaranje 10 novih radnih mjesta.

– PS Visoko – Otvoren novi administrativni odjel (12.11.)

Vrijednost ovog projekta u Visokom je skoro 230.000 KM, od čega se na građevinske radove odnosi oko 190.000 KM. Prostor za stranke je u značajnoj mjeri proširen, a građanima je, umjesto dosadašnjih pet, na raspolaganju devet šalterskih mjesta. Osim toga, instalirana je i oprema za primjenu sistema biranja brojeva, vrijedna 25.000 KM, što će uveliko smanjiti gužve na šalterima.

– Odred izviđača “Visoko” pobjednik Izviđačkog višeboja “Kozara 2015” (15.11.)

Ekipa Odreda izviđača “Visoko” iz Visokog ukupni je pobjednik dnovnevnog Izviđačkog višeboja “Kozara 2015”, koji je održan u Prijedoru.

– 5. prvenstvo F BiH u tradicionalnom karateu – Najuspješniji klub KK Visoko (16.11.)

Na prvenstvu je učestvovalo 11 klubova s oko 160 takmičara.

Najuspješniji klubovi i takmičari na Federalnom prvenstvu u tradicionalnom karateu bili su:

1. KK “Visoko” Visoko;
2. KK “Vareš” Vareš;
3. KK “Mostar” Mostar;

Sađid Bulut – najuspješniji takmičar (KK „Visoko“)
Amra Fazlić – najuspješnija takmičarka (KK „Vareš“)

– “Bosch” obradovao polaznike JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko (23.11.)

Primopredaji vrijedne donacije igračaka za polaznike ove Ustanove, prisustvovali su i načelnica Općine Visoko Amra Babić,  Nermin Kadrić  vlasnik Biosa koji je distributer BOSCH-a u BiH, kao i direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko Suada Mlačo.

– Pogledajte šta kaže Haris Aščalić o svojoj bh. virtuelnoj asistentici Cadence! (26.11.)

Haris Aščalić iz Visokog ima 20 godina i  bavi se programiranjem već 6 godina. Već smo pisali o njemu i njegovim projektima o kojima možete čitati ovdje. Proteklih godinu dana Haris se posvetio na programiranju umjetne inteligencije, i tako je došao na ideju da napravi vlastitu virtuelnu asistenticu Cadence.

– „Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike“, autora mr. sc. Mehmeda Kardaša

U okviru obilježavanja Dana Državnosti BiH, 25. novembra, u Visokom je promoviran magistarski – naučni rad mr. sc. Mehmeda Kardaša pod nazivom „Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike“.

– Slobodna zona „Visoko“ druga po rezultatima u FBiH (27.11.)

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za indirektno oporezivanje BiH, na području Federacije BiH trenutno su aktivne četiri slobodne zone:
– Slobodna zona „Visoko“ je druga po rezultatima, tj. izvezla je 98,24 posto od ukupno proizvedene robe

– IM „SEMIĆ“ s ponosom predstavlja novi brend – „BLAGO“ (30.11.)

„BLAGO“ na Vaše trpeze donosi suho meso i sudžuku kakve dosad niste probali.
Marljivo smo radili kako bismo prepoznatljivi „SEMIĆ“ kvalitet podigli na novu razinu i opravdali Vaše povjerenje.
Vrijeme je za „BLAGO“.

                                       Decembar:

Elektroprivredi BiH i Općini Visoko odobrena aplikacija za EU program -Horizont 2020 (3.12.)

Pored Elektroprivrede BiH i Općine Visoko iz Bosne i Hercegovine u projekat su uključene i institucije iz Njemačke, Danske, Austrije, Slovenije i Makedonije, te Grad Šabac iz Srbije, Općina Ljutomer iz Slovenije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu i Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Elektroprivreda BiH i Općina Visoko su prvi uspješni aplikanti iz Bosne i Hercegovine na EU program-Horizont 2020.

– U mjestu Šošnje i stećci imaju veliko poštovanje i čuvaju se stotinama godina (8.12.)

Ukupno se u mjesto Šošnje nalazi 18 stećaka, a na listi Bešlagićevih nekropola oni nisu stavljeni. Bešlagić je 1970. godine izdvojio Gorane sa 82 stećka, Tušnjiće sa 69, Buziće sa 30, Dvor sa 25, Čifluk sa 32 i Mauroviće sa 18 stećaka.

– Pet godina od akvizicije Vispaka (7.12.)

Danas se navršava pet godina od kako sam došao na čelo kompanije Vispak. Te godine, prije akvizicije od strane AS GROUP Vispak je imao oko 18 miliona KM godišnji prihod. Ove godine Vispak će ostvariti prihod od oko 45 miliona KM.

– Senahid Bulut juniorski prvak 6. Svjetskog Fudokan prvenstva

Karate klub “Visoko”: Senahid Bulut 1.mjesto, borbe junior;

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u tradicionalnom karateu, učestovala je od 2. do 6. Decembra 2015. godine na Svjetskom Fudokan prvenstvu u tradicionalnom karateu, a koje se održalo u Beogradu – Republika Srbija. U konkurenciji 42 zemalje i preko 1500 takmičara, naša reprezentacija je ostvarila odličan rezultat osvojivši 20 medalja, od kojih: 4 zlatne, 5 srebrenih i 11 bronzanih.

– Visočki “bombarder” Adnan Hodžić “Zamer” najbolji igrač Prve lige FBIH za 10. i 11. mjesec!

Prema rezultatima ankete koja je sprovedena na službenoj web stranici Nogometnog saveza Federacije BiH, igrač NK “Bosna” Visoko Adnan Hodžić najbolji je igrač Prve lige FBiH za mjesece oktobar i novembar. Adnan Hodžić, koji je ove jeseni postigao osam pogodaka i najbolji je strijelac svog tima sakupio je preko 2.000 glasova, ili nešto više od 30 %.

– Akreditacije AKAZ Centru za mentalno zdravlje JU “Dom zdravlja” Visoko i apoteci “Nera”

Dodjelom certifika i akreditacija u Sarajevu su održani Treći Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2015. godine koji se u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu F BiH (AKAZ).

– Firme koje planiraju u Visokom graditi resort naselja i stambene objekte

Na osnovu uvida u katastar nekretnina općine Visoko, u nastavku dajemo tabelarni pregled privrednih subjekata koji imaju pravo vlasništva na nekretninama na području općine Visoko:DOKUMENT

– Božićnom priredbom učenika svečano otvorena nova sportska dvorana (19.12.)

Božićna priredba učenika Franjevačke klasične gimnazije Visoko bila je prilika da se svečano otvori nova sportska dvorana u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

– Vatrogasni savez ZDK – Osnivačka skupština u Visokom (19.12.)

Osnivačka skupština Vatrogasnog saveza ZDK, danas je održana u Visokom.
Uz prisutvo predstvanika resornog ministarstva u Vladi ZDK i predstavnika federalnog, kantonalnih i općinskih vatrogasnih, institucionalnih organa – izabrano je rukovodstvo i radna tijela Vatrogasnog saveza ZDK.

– Prezentirane aktivnosti JKP”Gradska groblja”d.o.o Visoko u stečaju (22.12.)

Stečajni upravnik Mehmed Vranac istakao je da je otvaranjem stečajnog postupka u službi knjigovodstva zatečeno stanje dugovanja iznosilo preko 15 miliona KM, da je u radnom odnosu bilo 42 zaposlenika i 8 lica angažovano po osnovu ugovora o djelu.

– Penzionisanje 33 radnika RK “Vema”, a ostalima linearno uplaćivanje radnog staža

33 radnika ovog preduzeća stekla su uvjete za penzionisanje, a Vlada ZDK će rebalansom kantonalnog Budžeta, kao i Općina Visoko, opredijeliti sredstva u iznosu od cca 240.000,00KM,  odnosno Općina Visoko 100 000,00 KM  za uvezivanje radnog staža za ove radnike.

33 domaćinstva Vilajetovića,Tuka i ulice Čajengradska dobilo vodu (24.12.)

Općinska načelnica Amra Babić sa saradnicima prisustvovala svečanosti povodom realizacije projekta proširenja gradske vodovodne mreže u naseljima Vilajetovići i Tuk, te u ulici Čajengradska
– Reforme javnog sektora ? (27.12.)

Izvještaj o provođenju Reforme javnog sektora na osnovu smjernica javnog sektora općine Visoko i po tom osnovu zauzimanje stavova Općinskog vijeća za svako Javno preduzeće i Javnu ustanovu pojedinačno.

– “Suša Commerce” kupac “KTK” Prijeko (28.12.)

Na jutrošnjoj sudskoj prodaji imovine “KTK” – kopleksa u Prijekom, porodična firma “Suša Commerce” ponudila je najbolju cijenu i postala vlasnikom spomenutog privrednog kopleksa.

– Obilježeno 70 godina postojanja i rada Gimnazije “Visoko”

Gimnazija “Visoko” je nasljednik škola ovog tipa u Visokom: Franjevačke klasične gimnazije iz Drugog svjetskog rata i Gimnazije “Janko Balorda” koja je radila od 28. decembra 1945.godine u zgradi Franjevačke gimnazije.

– Druga zlatna medalja Elvedine Muzaferija u Bugarskoj (29.12.)

Juniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju Elvedina Muzaferija danas je osvojila drugu zlatnu medalju u slalomu na FIS takmičenju u Banskom (Bugarska).

www.magazinplus.eu