NaslovnicaSvijetPlenković: Sa...

Plenković: Sadašnje rukovodstvo HDZ-a nema veze s korupcijom u vrijeme Sanadera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je danas povodom pravosnažne presude HDZ-u za korupciju, da sadašnje rukovodstvo stranke nema nikakve veze s onim što se događalo u vrijeme vladavine Ive Sanadera.

“Kao predsjednik stranke otklanjam bilo kakvu odgovornost aktuelnog vodstva stranke za radnje koje su bile prije svega radnje pojedinca u vremenu između 2004. i 2009.”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je tako reagovao na objavu pravosnažne presude Vrhovnog suda u antikorupcijskom slučaju Fimi-media u kojem su bivši predsjednik HDZ i premijer Ivo Sanader i HDZ, kao pravno lice, osuđeni za korupciju.

“Mi s onim što se tada zbivalo, kad je riječ o aktualnom vodstvu, nemamo nikakve veze, niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornost”, naglasio je Plenković.

On je rekao da “neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije”.

Podsjetio je da je on HDZ-u pristupio 2011. i da stranku vodi na transparentan način.

Plenković je rekao da je njegova stranka već “platila političku cijenu za ovaj slučaj na parlamentarnim izborima 2011. kada su birači poslali HDZ u opoziciju”.

On je istakao da HDZ poštuje pravni poredak i odluke sudova, pa će postupiti po presudi Vrhvnog suda. On je takođe izrazio žaljenje što nisu uvaženi svi argumenti pravnih zastupnika HDZ dodavši da je moguće preduzimanje daljih pravnih radnji.

Lider HDZ odbacio je ocijene predstavnika opozicije da je presuda dokaz da je HDZ predvodnik korupcije, istovremeno ocijenivši i da je presuda dokaz da “ne postoji HDZ-ovo pravosuđe”.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je osuđujuću prvostepenu presudu bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu i toj stranci kao pravnom licu, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao “Fimi-medija”.

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se “crni fond” punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna nepripadajuće koristi.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.