SvijetPlenković: Nećemo uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice

Plenković: Nećemo uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice EU odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz te zemlje.

Plenković je rekao da je predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita iz Ukrajine pa da onda hrvatski poljoprivrednici budu u problemu.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je “očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište”, prenose hrvatski mediji.

Visoki ukrajinski zvaničnici potvrdili su ranije da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE