Plan i prioriteti imunizacije u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je koordinaciono tijelo između Federalnog zavoda za javno zdravstvo i općinskih ustanova za imunizaciju, kao i distribuciju vakcina, a objavili su plan i prioritete imunizacije u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zbog povećanog broja upita građana, ali i konačnih potvrda o pristizanju većeg broja vakcina na područje FBiH i ZDK, u INZ-u su odlučili da široj javnosti pojasne način distribucije vakcina i proces imunizacije, koji zavodi za javno zdravstvo u svim kantonima provode po istom principu. Stručnjaci su odredili prioritetne grupe, da bi se u datom vremenskom okviru postigla maksimalna učinkovitost.

Građani se trebaju javljati u svoje ambulante

Prioritetne grupe su, redoslijedom, zdravstveni radnici i drugo osoblje u zdravstvenim ustanovama, osobe i osoblje u ustanovama za smještaj starije populacije (starački domovi), populacija starija od 60 godina, “ranjiva” populacija koja boluje od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, bubrega i pluća.

Nakon njih dolaze zdrave osobe starije od 18 godina, koje rade u značajnim javnim ustanovama, poput policije, javnog prijevoza, vatrogasaca, javne uprave i slično. Na području Zeničko-dobojskog kantona je to oko 190 hiljada osoba, ističe dr. Jasmin Durmišević, zamjenik rukovodioca Operativnog tima za provođenje imunizacije u ZDK.

On je istakao da će se, tek nakon što se vakcinišu ove prioritetne grupe, zavisno od raspoloživosti vakcina, pristupiti masovnoj vakcinaciji ostalog stanovništva.

Kako ističe dr. Alis Kozica, prvi čovjek ovog operativnog tima, u ZDK su već određeni svi vakcinalni punktovi te se po jedan takav punkt nalazi pri domovima zdravlja u svih dvanaest općina i gradova ovog kantona, dok zbog većeg broja stanovnika, u Zenici postoji još sedam vakcinalnih punktova, u ambulantama porodične medicine u Radakovu, Babinoj Rijeci, Potoku, Odmutu, Travničkoj ulici, Blatuši i Nemili.

Također, u prvoj fazi vakcinišu se i zaposlenici dvije bolnice – Opće u Tešnju i Kantonalne u Zenici, kao i zaposlenici Zavoda za borbu protiv ovisnosti, Zavoda medicine rada i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, i to ispočetka osobe koje rade u Covid-odjelima i Covid-ambulantama, te su u direktnom kontaktu s bolesnim i zaraženim i osobama koje su potencijalno zaražene.

“U sljedećoj fazi, po potrebi, mogući su novi vakcinalni punktovi, poput Zavidovića, Visokog, eventualno Tešnja. Bitno je naglasiti da se svi građani trebaju javljati u svoje porodične ambulante, koje djeluju pri domovima zdravlja. One će spiskove dostavljati vakcinalnim punktovima koji će dalje organizovati vakcinisanje i pozivati građane”, ističe dr. Kozica.

On je istakao da su vakcinalni punktovi pri domovima zdravlja i ambulantama zbog specifičnosti “hladnog režima” vakcina, kao i vremena od kada vakcina izađe iz režima čuvanja do samog davanja vakcine, ali da će ih zbog tih specifičnosti biti potrebno u narednom periodu, kad počnu pristizati veće količine, organizovati u većim prostorima, kao što su sportske dvorane.

Također, kad stigne veći broj vakcina i broj vakcinalnih punktova će se uvećati. Svi podaci o vakcinisanim osobama se putem informacionog sistema unose u zdravstveni karton pacijenta, a o značaju vakcinisanosti dr. Kozica kaže da su ti benifiti za pojedinca i sistem od ranije poznati.

“Obuhvatom od 70 posto vakcinisanih ćemo pandemiju staviti pod kontrolu. Sav set mjera koje se provode više od godinu je samo ublažavanje kretanja epidemije, da ne bi došlo do naglog skoka broja oboljelih, te ugrožavanja zdravstvenog sistema, kao što to vidimo posljednjih dana kod nas. Neophodno je da se što veći broj ljudi, kad vakcine budu dostupne, odazove vakcinaciji. Primjer je država Izrael, koja već ima obuhvat 70 posto, i već se vraćaju u normalne tokove života i zatvaraju Covid-odjele u nekim bolnicama, to je najbolji način da ljudi shvate kako se jedino tako možemo vratiti u normalan život što prije”, istakao je Kozica.

Pojačavanje promotivno-informativne kampanje

Kako ističe član operativnog tima Nino Hasanica, ranije je napravljen plan kampanje kako prema medicinarima tako i prema građanima.

“Još polovinom januara sve zdravstvene ustanove su dobile od nas do tada dostupne materijale, od opisa vakcina, do drugih promotivnih i informativnih sadržaja, koje su prikupili naši, ali i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH ili Svjetske zdravstvene organizacije. Materijali su upućeni kako zdravstvenim ustanovama tako i komorama ljekara, stomatologa, medicinskih tehničara, udruženjima, sindikatima i asocijacijama koje okupljaju zdravstvene radnike”, ističe Hasanica.

On navodi da se u narednom periodu ovaj vid kampanje proširuje prema drugim prioritetnim grupama, kao što su starački domovi, radnici u javnim službama i slično, te u posljednjoj fazi prema “ostalim” grupama stanovništva.

“Uvjereni smo da će svi segmenti stanovništva, odnosno svi građani koji pokažu interes, shodno dinamici pristizanja vakcina koja nije u našoj nadležnosti, imati pravovremene informacije o benefitu samog čina vakcinisanja, ali i općem značaju imunizacije kao preduvjetu za normalizaciju života”, poručio je Hasanica.

INZ Zenica