PKFBiH: Domaći privrednici zaslužuju bar minimum razumijevanja

U povodu jučerašnjeg saopštenja sa 38. sjednice Vijeća ministara BiH održane 26.05.2021.godine u sredstvima javnog informisanja o neusvajanju nove Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana,

Privredna/Gospodarska komora FBiH izražava krajnje nezadovoljstvo i razočarenje, zbog neprepoznavanja značaja usvajanja Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

Neprihvatljivo je elementarno nepoznavanje i nedostatak sinzibiliteta za domaće, upravo od strane onih koji u najvećoj mjeru uživaju sve dobrobiti uspješnog poslovanja naših privrednika.
U mnoštvu problema izazvanog Covidom 19, kao i cjelokupnim složenim privrednim ambijentom u BiH, brojnim problemima sa kojima se susreću privrednici, Privredna/Gospodarska komora F BiH apeluje da svi zajedno trebamo uložiti dodatne napore za dugoročniji poticaj domaćoj proizvodnji kroz sistem preferencijalnog tretmana, koji je upravo sadržan u prijedlogu Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana, sa kojim su saglasna i naša strukovna Udruženja, navode iz Privredne komore FBiH u saopćenju za javnost.

Dodaju da bi usvajanjem ove odluke, sigurno bio dat dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH, omogućila konkurentnost i referentnost, ali i poticaj potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH.

– Privreda i privrednici u BiH uz sve napore koji ulažu za opstojnost kompanija, radnih mjesta, borbu sa stranom, nelojalnom konkurencijom na tržištu BiH, zaslužuju bar minimum razumijevanja nadležnih struktura, i minimum uslova za nesmetan rad. Ovim putem želimo pružiti podršku bosanskohercegovačkim privrednicima, čije potrebe u potpunosti razumijemo, na čije uspjehe smo neizmjerno ponosni, čije probleme želimo podijeliti, te zahtijevamo od Vijeća ministara BiH da u drugom krugu glasanja usvoji novu Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, dodaje se u saopćenju.