NaslovnicaPreporukaPilot projekt...

Pilot projekt u Velikoj Britaniji: Hiljade radnika rade četiri dana u sedmici

U Velikoj Britaniji je pokrenut pilot projekt u okviru kojeg će oko 3.300 zaposlenih raditi četiri dana u sedmici i to bez smanjenja ličnih primanja.

Pilot aplikacije u trajanju od šest mjeseci sprovodi neprofitna organizacija “4 Day Week Global“.

Uključeno je oko 3.300 uposlenih u 70 britanskih kompanija koje su pristale na testno smanjenje radnog vremena za 20 posto.

U okviru probnog rada od četiri dana u sedmici, mjeriće se utjecaj takve prakse na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, kao i dobrobit i radnu efikasnost zaposlenih.

Rezultate ispitivanja će vrednovati istraživači sa uglednih univerziteta Cambridgea, Oxforda i Bostonskog koledža.

Slični pilot projekti će biti pokrenuti kasnije ove godine i u Škotskoj i Španiji.

Čelnik organizacije “4 Day Week Global“ Joe O'Connor rekao je kako je sve veći broj kompanija u svijetu, a posebno nakon pandemije COVID-19, svjesno da novu granicu za konkurenciju čini kvalitet života radnika, manje radnih sati, a veća efektivnost rada.

U Islandu je sličan projekt proveden prošle godine i istraživači su poručili da su rezultati bili očekivano dobri, te da tu praksu treba proširiti i na druge zemlje.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.