ZanimljivostiPilot iz Drugog svjetskog rata sa 102 godine prvi put upravljao ''Spitfireom''

Pilot iz Drugog svjetskog rata sa 102 godine prvi put upravljao ”Spitfireom”

Bivši pilot britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva je sa 102 godine prvi put upravljao istorijskim avionom “Spitfire” iz Drugog svjetskog rata.

Jack Hemmings, tokom Drugog svjetskog rata vođa eskadrile britanskih snaga je, koliko se zna, najstariji pilot koji je upravljao tim modelom aviona.

Pilot Barry Hughes koji je bio sa Hemmingsom tokom leta, rekao da Hemmings ima prirodan dar: “Nisu mu bila potrebna nikakva uputstva – samo je preuzeo kontrolu, provozao nas, izveo neke okrete i osnovne manevre. Mislim da je stvarno uživao u svakom trenutku leta”.

Ratni veteran koji nikad ranije nije upravljao “Spitfireom”, ali jeste drugim avionima, rekao je da je “apsolutno čarobno” biti za upravljačem, mada je let bio “džombast” – s mnogo “propadanja”.

“Iskreno govoreći, osjećalo se da je sve to bilo malo ‘zahrđalo’ što nije iznenađujuće – ja sam ‘zahrđao’ “, rekao je on.

Njegov 20-minutni let s aerodroma u južnoj Engleskoj u utorak bio je radi prikupljanja novca za dobrotvornu organizaciju čiji je on suosnivač bio prije 80 godina. Humanitarna vazduhoplovna služba “Mission Aviation Fellowship” još od Drugog svjetskog rata zemljama kojima je potrebno avionima dovozi pomoć, lijekove i drugo.

Hemmings je na svoj 100. rođendan izvodio avionske akrobacije i tada prikupio više od 40.000 funti za svoju dobrotvornu organzaciju.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE