Pijete puno kafe? Evo kako ublažiti njene negativne efekte

Kofein je veoma popularan stimulans nervnog sistema, koji se obično koristi kako bi ublažio umor i pojačao stanje budnosti

Prema podacima klinike “Mayo”, unos više od 500 miligrama može da izazove pregršt loših efekata, počevši od insomnije, nervoze, uznemirenosti, razdražljivosti, mučnine, nepravilnog rada srca, glavobolje i drhtanja mišića. Preporučena dnevna doza kofeina je od 200 do 300 mg (dvije do tri šoljice), a ako vam se često dešava da prekoračite i popijete četiri i više šoljica kafe, saznajte kako možete uspješno da poništite efekte kofeina.

Voda

Popijte najmanje nešto manje od litra vode kako biste pomogli svom tijelu da ispira kofeinsku supstancu. Korisno je popiti ovu količinu vode u periodu od 5 do 10 minuta kako biste ponovo hidrirali svoje tijelo i vratili mu minerale, koji su mu potrebni.

Voće

Jedite jednu do tri porcije voća ili drugih citrusa, koji su bogati vitaminom C, kako biste ponovo uspostavili idealan odnos minerala u organizmu. Prema istraživanju The American Journal of Clinical Nutrition, kofein izaziva promjene u krvi, što dovodi do nedostatka vitamina u slučaju da imate višak kofeina u organizmu. Napravite voćnu salatu od jabuka, banana i narandži kako biste pomogli tijelu da vitaminima potisne negativne efekte kofeina.

Odmor

Uklonite efekte anksioznosti, umora i uopšte stresa koji se javlja usljed prevelikog konzumiranja kofeina tako što ćete uzeti odgovarajuće vrijeme za odmor. Podesite alarm na 15 do 60 minuta i izolujte se na mirnom, povučenom mjestu gdje možete udobno sjediti i meditirati. Zatvorite oči i fokusirajte se na disanje, dok se vaš puls ne uspori u ritmu vaših udisaja.

Zdrav obrok

Uživajte u zdravom obroku kako biste svom stomaku i digestivnom sistemu pomogli da potisne negativne uticaje kofeina. Jedite obilne obroke uključujući cijele žitarice, kao što su smeđa riža i grah te zeleniše poput kelja i blitve.

Obavezno se konsultujte sa doktorom ukoliko se negativni efekti kofeina češće pojavljuju, kako biste uradili alergo-test na kofein.

Umjereno vježbanje i 15 minuta aerobnih vježbi poput trčanja, plivanja, joge ili pješačenje može da ubrza proces uklanjanja kofeina iz tijela.

 

Visoko.co.ba/fokus.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.