Petrič: Berlin je uznemiren zbog ponašanja Hrvatske u BiH – Kolinda koristi situaciju da za sve optuži muslimane

Moji kontakti s njemačkom vladom, s predstavnicima obiju stranaka u njoj, kažu mi da je Berlin jako zabrinut zbog politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Podrška zvaničnog Zagreba „trećem entitetu“ je nešto što jako uznemirava Vladu Njemačke. Ni Beč ne podržava tu politiku ni stvaranje „trećeg entiteta“ – kazao je za Avaz Volfgang Petrič nekadašnji visoki predstavnik u BiH

369

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH i austrijski prekaljeni političar, sada je predsjednik tamošnjeg ogranka Austrian Marshall Funda, i intervjuu za Avaz istakao je da predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zluupotrebljava postojeću  situaciju kako bi za sve optužila “muslimane”.

“To je tipičan primjer zloupotrebe napete situacije u kojoj su za sve „krivi muslimani“. Ta vrsta generalizacije je doista jako loša! Vrlo detaljne evropske i američke analize pokazale su da je jedna Belgija mnogo, mnogo više potencijalno utočište za moguće teroriste, kao i još neke zapadne evropske države, nego BiH. Procenat mogućih ekstremista tamo je neuporedivo veći nego kada je vaša država u pitanju. No, problem koji ja vidim kada je BiH u pitanju, u prvom redu je imidž koji vi imate u svijetu, te istinski problem slabe unutarnje saradnje u vašoj zemlji. A nje nema jer je BiH toliko nefunkcionalna. Podjele, koje se politički generiraju, čine skoro pa nemogućom za saradnju. U takvom kontekstu, ma koliko mali broj ekstremista bio, on predstavlja istinski problem i izazov”, rekao je Petrič.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara