NaslovnicaBiHPetina entite...

Petina entitetskog budžeta RS-a ide na otplatu dugova

Republici Srpskoj u jednom danu na naplatu dolazi 330 miliona KM koje treba isplatiti po osnovu emisije obveznica koje su prodane putem Bečke berze. Ovo je samo jedan dio, od ogromnih milijardu i više maraka koje ovaj entitet treba vratiti kreditorima. I dok vlast uporno govori da nije prezadužena i da je budžet stabilan, opozicija i stručnjaci pitaju: kojim sredstvima će dugovi biti vraćeni?

Isplata za obveznice RS-a koje su putem Bečke berze prodate 2018. dolazi u junu ove godine. Uz ovaj dug, RS mora iznaći sredstva i za otplatu drugih kredita i zaduženja – ukupno više od milijardu maraka, što predstavlja petinu entitetskog budžeta. Predsjednik Vlade Radovan Višković uvjerava: svi dugovi će biti uredno servisirani.

“Od te milijarde ima obaveza od nastanka RS-a. Iz vremena svih vlada i vremena svih strankaa u RS-u”, dodaje Višković.

Iz opozicije traže odgovor – na koji način će pomenuta sredstva biti isplaćena, to jeste kod koga će se RS sada zadužiti da bi isplatila postojeći kredit.

“Ova vlada ima ministricu finansija koja sliježe ramenima i kaže: Imamo pare, nisu na računu, ali ih imamo. I dalje ne znamo gdje”, ističe Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Uveliko se spekuliše da je premijer Višković sredstva tražio prilikom nedavnog puta u Kinu. Zasad, jedino izvjesno je da vlasti nijednog entiteta nisu tražile novac od MMF-a. Federalni premijer Fadil Novalić kaže da on nije dao instrukcije za pregovore s MMF-om.

“Vjerovatno treba RS-u ili možda državnom nivou ili nekoj novoj strukturi, ali u sadašnjem stanju nama MMF ne treba”, poručio je Novalić gostujući u programu Federalne televizije.

Posljednjih dana intenzivirano je i optuživanje između vlasti dva entiteta koji nivo vlasti je više zadužen i kako se vrši obračun duga.

“Stanje duga budžeta RS-a na dan 31.12.2022. iznosilo je 3.720 miliona KM, tj. 32,95% BDP-a, odnosno, isti je po glavi stanovnika iznosio 3.235 KM”, navode iz Ministarstva finansija RS-a.

Ekonomski stručnjaci kažu da nova zaduženja ne bi trebala da vlasti nisu potrošile novac od PDV-a koji je zbog visoke inflacije samo na područje RS-a donio neočekivanih 500 miliona KM.

“Kada je pravljen taj budžet, računalo se na povećani priliv indirektnih poreza. Prikupljeno je milijardu i 500 milion više nego očekivano, tako da se valjda računalo da će se taj trend i dalje nastaviti”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović dodaje da će zbog toga biti pravljeni novi finansijski aranžmani s međunarodnim kreditorima da bi se servisirale dosta visoke obaveze koje pristižu u ovoj godini.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.