Peticija za “Ljetne bašte”, a sutra ugostitelji na Trgu Džemala Bijedića

Ovih dana se može potpisati PETICIJA podrške ugostiteljima za “ljetne bašte”.

Danas će Komisija za statuit i propise (Općinskog vijeća Visoko) razmatrati ovu problematiku,a do sada su “komisije”, nadležni pojedinci i razni “dušebrižnici” izrazili spremnost da se “problem” riješi.

6.7. 2017.(četvrtak)  u 9 časova na Trgu Džemala Bijedića, Visoko, Neformalna grupa ugostitelja će napraviti saopćenja za javnost  vezano za djelovanja koje su imali proteklih mjesec dana u povodu zabrane korištenja lokacija ispred njihovih objekata u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

NEFORMALNA GRUPA UGOSTITELJA je nastala iz nužde sedam ugostitelja kada je im 1.6. 2017. zabranjeno bez ikakvog obrazloženja, u sred sezone, da koriste  lokacije ispred svojih objekata u svrhu postavljanja ljetnih bašti  prema istim urbanističko-tehničkim uslovima i skicama koje su koristili decenijama ranije. Od 1.6. 2017. do danas NIKO iz nadležnih službi, a ni sama načelnica g-đa Amra Babić im nisu odgovorili koji su razlozi njihove diskriminacije u odnosu na ostale ugostitelje u Visokom i zašto im se osporava pravo na rad. Ovdje se govori o ugostiteljima koji decenijama pune Općinski budžet i daju svoj doprinos ne samo kroz plaćanje obaveznih naknada već i kroz sve druge oblike pomaganja zajednici.

 

Ponovo napominjemo da do današnjeg dana niko nadležan nije objasnio i ponudio razumno objašnjenje za diskriminaciju prema ovim ugostiteljima, a kamoli shvatio ozbiljnost situacije njihovih uposlenika, sezonskih radnika i studenata koji u ljetnim baštama vide priliku zarade za dalje školovanje,  te kao prije svega građani ove Općine a onda kao ugostitelji žele da se obrate javnosti i zatraže njihovu podršku.