Peti dan bugojanskog festivala Fedra obilježili članovi Teatra ‘Total’ iz Visokog

U Bugojnu se od od 30. do 20. jula održava 48. Teatarski fest BiH FEDRA. Pročitajte izvještaj sa petog festivalskog dana…

Peti dan 48. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2020 pripao je Teatru “Total” iz Visokog koji su igrali predstavu “KRAJ IGRE”. Tekst i režiju je napravio Jesenko Muzaferija po motivima Becekettove drame “ENDGAME”.

Kako i sam naslov kaže, ova priča nam je omogućila da u zemlji koja se zove Danska i Noćna (skraćeno DiN) političko, socijalno, ekonomsko i svako drugo stanje koje “čeka Godoa” prikažemo na rubu ambisa besmisla. Nad tim ambisom zemlja Danska i Noćna i sve u njoj ekvilibrira sve nesigurnije gušeći se u tragikomičnosti primitivizma, nacionalizma, bahatog političkog diletantizma i prostakluka i funkcionalne gluposti beskrajnih razmjera.

Konačno, ova predstava se može posmatrati kao pamflet koji optužuje, ismijava, lamentira i upozorava na gubljenje nade u pojavu Godoa, šta god on značio. Glumački ansambl činili su Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Dženita Pinjo i Adnan Tajić.

Festivalski petak zaokružen je 5. Okruglim stolom kojim je moderirao Senad Milanović.

U subotu očekuje nas predstava Dječijeg pozorišta Eko Art “PA RECI VIŠE”, koja će biti izvedena u pratećem programu, te monodrama “IZ TRI UGLA”, Teatra FEDRA Bugojno, koja je takođe u pratećem programu festivala, s obzirom da je ansambl iz Trebinja, nažalost, morao otkazati svoj dolazak.

 

Visoko.co.ba/Mondo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.