U nastavku donosimo pet namirnica koje mogu imati dodatni zaštitni faktor za zaštitu arterija.
Pečeni bademi
Samo jedna šaka badema sadrži nevjerovatnih 9 grama mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola dok povećavaju dobar holesterol. Ako odaberete bademe umjesto krofne, čipsa ili pereca za dvije grickalice dnevno, mogli biste smanjiti svoj loš holesterol za skoro 10 posto.
Avokado
U studiji meksičkog Instituto Mexicano del Seguro Social, žene i muškarci koji su jeli jedan avokado dnevno tokom jedne sedmice smanjili su svoj ukupni holesterol za 17 posto.
Dok su njihovi nivoi nezdravog LDL i triglicerida opali, nivoi dobrog HDL-a su zapravo porasli možda zbog visokog nivoa dobrih mononezasićenih masti u avokadu. Ovo masno voće je također puno beta-sitosterola, koji snižava holesterol.
Paradajz
Jedenje sedam ili više obroka sedmično smanjilo je rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto u nedavnoj studiji na više od 35.000 žena koju su proveli ljekari u Bostonskoj bolnici Brigham and Women's Hospital.
To može biti antioksidans likopen ili zvjezdani nivoi vitamina C, kalija i vlakana u paradajzu. Kuhanje paradajza 30 minuta ili duže povećava nivo dostupnog likopena. A 1/4 šolje sušenog paradajza ima više kalija koji snižava krvni pritisak nego banana srednje veličine!
Losos
Među masnim ribama bogatim omega-3, losos je kralj: jedna porcija sadrži oko 1,8 grama eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), važne omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju rizika od poremećaja srčanog ritma, lošeg holesterola pa čak i stvaranja kloroze i inflamacije.
Ovsene pahuljice
Beta-glukan, rastvorljivo vlakno koje se nalazi u zobi, djeluje poput spužve, zadržavajući žučne kiseline bogate holesterolom u crijevima i izlučujući ih. Rezultat je niži loši LDL jer se manje kolesterola apsorbira u krvotok. Velika zdjela zobenih pahuljica dnevno (oko 1-1/2 šolje) mogla bi sniziti holesterol za dodatnih 2 do 3 posto, prema studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.