Home Zanimljivosti Pet najvećih grešaka koje pravite prilikom tuširanja

Pet najvećih grešaka koje pravite prilikom tuširanja

0
Pet najvećih grešaka koje pravite prilikom tuširanja

Premda je pozitivne efekte redovnog tuširanja teško i pobrojati, iako ne postoji niti jedan jedini razlog da to ne prakticirate redovno, ipak vrijedi navesti i nekoliko loših strana tog ”procesa” koje bismo svi trebali znati.

U nastavku pogledajte pet grešaka koje mnogi ljudi prave prilikom tuširanja, a koje u konačnici vašem tijelu mogu nanijeti štetu.

Predugo tuširanje

Neki to tako rado čine vjerujući da duži period tuširanja, povećava sve one njegove dobre efekte. No, stručnjaci kažu da to nije dobro.Huffington javlja da je deset minuta sasvim dovoljno. Previše vode može dovesti do ljuštenja kože.

Vruća voda

Jedna od najčešćih grešaka koje mnogi prave. Uklanja prirodna ulja koje koža sadrži, a pojačava i cirkulaciju. Zbog toga se mnogima dešava da im je koža nakon izlaska iz kabine crvena. Obično potom slijedi svrbež koji dovodi do brojnih oštećenja kože. Neka voda bude mlaka.

Pranje kose svaki dan

Nije dobro uvijek prati kosu prilikom tuširanja. Stručnjaci preporučuju pranje svaki drugi ili čak treći dan. Ne više od dva puta sedmično jer ćete tako zadržati proizvodnju prirodnih ulja.

Šamponiranje cijelog tijela

Nema potrebe da šamponirate cijelo tijelo već samo određene dijelove poput pazuha, prepona, stopala. Koža se čisti sama, mnogo sapuna i ostalih hemikalija narušava prirodni balans.

Višegodišnje korištenje istog šampona

Greška! Kosa i koža mijenjaju se tokom godinana, postaju osjetljiviji, a samim tim traže i kvalitetniju njegu.  Kosa gubi proteine, elastičnost i gustoću. Zaštitite je tako što ćete koristiti šampone koji ne sadrže sulfate i puno su nježniji.

Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara