Pet najskupljih čokolada na svijetu

3887

Poslije dijamanata, čokolada je najbolji prijatelj svake žene. Možda će vam se učiniti da je riječ o “jeftinom prijateljstvu”, ali niste upravu. Vrhunska čokolada koju prave vrhunski čokoladeri sa vrhunskim sastojcima ima i cijenu koja ide uz sve to. Ove čokolade možda nisu skupe kao dijamanti, ali nisu ni vječne. Isplate li se, procijenite sami.

Chocopologie

Čokoladna slastica je najskuplja na svijetu. Pravi je kompanija Knipschildt, a pola kilograma košta 2600 dolara. Napravljena od 70 postotne Valrhona čokolade i slatke pavlake te se 24 sata namače u vaniliji i čistom ulju od tartufa. Kakao prah se dodaje ručno.

Noka

Noka pravi najbolju tamnu čokoladu zahvaljujući odabiru najboljeg kakaa sa plantaža u Venecueli, Obali Slonovače, Trinidada i Ekvadora. Sastoji se od 75% kakaa i ostalih sastojaka, poput kakao maslaca i sl. Ono što je posebno kod ove čokolade jeste da ne dodaje nikakve aditive niti aromu vanilije. Okus je 100% autentičan. Proizvodi je Noka Vintages Collection, a košta 854 dolara za pola kilograma.

Delafee

Za one koji vole da jedu zlato Delafee čokolada je pravi izbor. Umjesto da čokoladu prave sa lješnjacima ili bademima, na svaku kuglicu ručno su dodali pravo jestivo 24-karatno zlato. Od ostalih sastojaka u čokoladi ima šećera, ulja od kokosa, kakao maslaca, mlijeka u prahu i vanilije. Čokoladu prvi švicarski Delfee, a pola kilograma košta 504 dolara.

Richart

Čokolada Richart možda jeste četvrta najskuplja čokolada na svijetu, ali je napravljena od 70% Criollo kakaa iz Venecuele kojeg smatraju najkvalitetnijim kakaom za čokoladu na svijetu. Zrna kakaa su fino usitnjena tako da daju jedinstven ukus čokoladi. Richart čokoladi se dodaju najbolje vrste badema, kupina, jagoda te mnoštvo egzotičnih začina. Richart se proizvodi u Francuskoj, za 120 dolara dobit ćete pola kilograma čokolade.

Godiva G

Slavna Belgijska čokoladerija Godiva, nedavno je predstavila “G” kolekciju. Čokolade se prave od različitih sastojaka, poput smjese sa 100% kakao maslacem, tasmanijskim medom te meksičkom ljutom čokoladom. Godiva G kolekcija je najjeftinija. Košta “samo” 177 dolara za pola kilograma.

Komentari

komentara