Pet najmoćnijih pasoša na svijetu: BiH nema na listi

Prema istraživanju građani Švedske posjeduju najmoćniji pasoš na svijetu.

3715

Građani Švedske posjeduju “najmoćniji” pasoš na svijetu prema listi koju je napravila internetska platforma GoEuro.

GoEuro je prilikom rangiranja država u obzir uzimao više faktora kao što je broj zemalja u koje vlasnici nekog pasoša mogu putovati bez viza, ali i cijena pasoša, koliko radnih sati je potrebno raditi da biste sebi mogli priuštiti pasoš vlastite države te koliko godina pasoš važi.

Pored pasoša Švedske, s pasošima Finske, Njemačke, Velike Britanije, i Sjedinjenih Država možete putovati u 174 zemlje bez da morate dobiti vizu. Tih pet zemalja ujedno se nalazi i na prvih pet mjesta liste GoTravela.

Od zemalja regiona na prvom mjestu je Slovenija koja je zauzela 28. mjestu na listi od ukupno 51 zemlje. Na popisu se od zemalja regiona našla još samo Hrvatska i to na 37 mjestu.

Kada se usporede cijene pasoša s brojem sati koliko je potrebno raditi da bi se isti priuštio, najbolje stoje, ponovo, Šveđani. Oni će za sebi pasoš priuštiti već nakon jednog sata rada, dok će Liberijcima za to trebati 278 sati rada.

Kada se gleda samo cijena, najskuplji je turski pasoš koji košta oko 450 KM, dok je najjeftiniji pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata koji košta oko 25 KM.

Afganistanci će provesti najviše vremena u redovima za vize jer bez nje mogu putovati u samo 28 zemalja.

GoEuro je proveo i anketu s pitanjem koji biste pasoš, pored vlastitog, željeli imati. Najviše ispitanika odgovorilo je da bi željeli posjedovati pasoš Velike Britanije, potom Sjedinjenih Država, Švicarske, Njemačke, Kanade i Australije.

Na kraju, navedeno je i nekoliko zanimljivosti. Tako Austrija svojim građanima dozvoljava da istovremeno posjeduju dva pasoša ove zemlje kako bi mogli zaobići određene restrikcije slobode kretanja na svojim putovanjima. Kanadski pasoš sadrži i grafičke prikaze koji su vidljivi samo pod ultraljubičastim svjetlom, što, pored estetike, doprinosi i sigurnosti. Na belgijskom pasošu svi natpisi su trojezični s tim da je na prvom mjestu onaj jezik koji vlasnik pasoša smatra maternjim.

Bosna i Hercegovina se ne nalazi na listi.

Komentari

komentara