Za one koji žele da jedu ishranu s niskim sadržajem holesterola, bit će vam drago da saznate da postoji meso s niskim nivoom holesterola u kome još uvijek možete da uživate.
Postoje dvije glavne vrste holesterola o kojima redovno slušate. Prvi je ono što nalazite u svojoj hrani, poznato i kao holesterol u ishrani. To ćete naći u proizvodima životinjskog porijekla kao što su jaja, riba, mliječni proizvodi i meso. Zatim, imate tip holesterola koji se kreće kroz vaše tijelo također poznat kao holesterol u krvi, koji uključuje LDL holesterol (“loša” vrsta) i HDL (“dobra” vrsta).
Vaše tijelo se na kraju oslanja na određenu količinu holesterola u krvi zbog izgradnje ćelija. Međutim, previsok holesterol može dovesti do velikih srčanih komplikacija.
“Visoki holesterol je glavni faktor rizika za srčana oboljenja,” kaže Lisa Young, PhD, RDN , autorica “Finally Full, Finally Slim”.
Ako se ne liječi, može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, što u konačnici može dovesti do ateroskleroze. To može dovesti do krvnih ugrušaka, srčanog udara ili moždanog udara.
Pileća prsa
Ako tražite meso sa niskim sadržajem holesterola i malo masti, pileća prsa su pravi izbor, jer obično imaju manje masti od goveđeg ili svinjskog mesa. U polovini pilećih prsa ima samo 73 miligrama holesterola i manje od jednog grama zasićenih masti.
Svinjsko meso
Neki ljudi mogu biti šokirani kada shvate da određeni komadi svinjetine zapravo mogu biti mršavi, zdravi i sadržavati vrlo malo zasićenih masti. U stvari, u porciji od 3 unce sočnog svinjskog mesa, dobićete samo oko 62 miligrama holesterola i 1 gram zasićenih masti. Kada je riječ o odabiru najboljih komada porto i kuhanju imajući na umu holesterol, Young predlaže da ograničite komade mesa s puno vidljive masti i smanjite vidljivu masnoću prije kuhanja.
Mljevena puretina
Prema Jangu, jedna od najsigurnijih stvari koje možete da uradite kada birate meso s niskim nivoom holesterola je odabrati piletinu ili puretina umjesto govedine i ukloniti kožu prije jela. Međutim, uvijek ovisi o tome kako je vaše meso pripremljeno, jer će proizvodi poput pržene piletine ili prerađenog delikatesnog purećeg sendviča imati više zasićenih masti od drugih vrsta piletine ili puretine. Mljevena puretina je, posebno, odličan izbor jer ima samo 79 miligrama kolesterola i oko 2 grama zasićenih masti po porciji od 3 unce.
Donji okrugli odrezak
Možda su vas učili da morate izbjegavati sve crveno meso kada pazite na zdravlje srca, ali to nije nužno istina. Dok su neke studije pokazale da ograničavanje konzumacije mesa i odabir više biljne hrane može pomoći vašem srcu, postoje komadi crvenog mesa koji imaju niži kolesterol i zasićene masti u kojima možete s vremena na vrijeme uživati (u zavisnosti od toga šta vam ljekar predloži).
Ako vam je zdravstveni radnik dao zeleno svjetlo da uživate u komadima crvenog mesa, odličan odrezak s niskim holesterolom koji također ima malo zasićenih je donji okrugli rez. Postoji samo 65 miligrama holesterola i oko 2 grama zasićenih masti u 3 unce okruglog odreska.
Nemasna mljevena govedina
Ponavljam, obično možete uživati u govedini na dijeti koja je pogodna za holesterol, ali samo morate biti namjerni o tome koju vrstu birate.
“Odaberite nemasno ili ekstra mljeveno meso i ciljajte na 95 posto nemasnog mesa ako možete. To je zato što ćete u 95 posto nemasne mljevene govedine dobiti samo 70 miligrama holesterola i 2,5 grama zasićenih masti u 4 unce. Ali ako je to previše teško pronaći u prodavnici, možete odabrati 90 posto nemasne govedine za 73 miligrama holesterola i oko 4,5 grama zasićenih masti po porcij”, navodi.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.