NaslovnicaBiHPerformans u ...

Performans u centru Sarajeva izazvao oštre polemike

Performans “Together”, koji je u organizaciji Art festivala ZVRK izveden sinoć u centru Sarajeva, digao je javnost na noge. Rasprave na društvenim mrežama se ne stišavaju. Umjetnost najavljena kao priča o ljubavi izvedena kroz šetnju nagog muškarca otvorila je pitanje granice. One između umjetnosti i neprikladnosti.

Tako je performans zamišljen kao predstava o zajedničkom životu i ljubavi, u nesvakidašnjem nastupu okončan krivičnim epilogom. Glumac kažnjen novčano, a direktorici festivala čeka prekršajni postupak.

Performans izveden sinoć u centru Sarajeva najavljen je kao predstava o ljubavi i zajedničkom životu. Međutim, uslijedila je žustra rasprava na društvenim mrežama i pitanje je li riječ o umjetnosti ili neprikladnosti.

Događaj je izveden u organizaciji Art festivala Zvrk, specifičnog po tome što program predstavljen izvan okvira scenskih institucija. Skup nije najavljen policiji, te će zbog toga, tvrde iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, biti pokrenut prekršajni postupak protiv umjetničke direktorice festivala Jasmine Prolić.

“Protiv pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu koje je organizator ove priredbe bit će pokrenut prekršajni postupak zbog činjena prekršaja protivno odredbama Zakona o javnom okupljanju u KS-u”, izjavio je glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Prolić prihvaća odgovornost, kao i glumac kojem je izdat prekršajni nalog zbog kršenja javnog reda i mira. Šokirao je građane jer je dio performansa izvodio nag.

“Čim je viđen nag, odmah sam reagovala. Glumac je pokrio svoje genitalije, međutim, to je bilo sasvim dovoljno da ljudima, nekim ljudima, bude to bitnije nego ono čime se bavi sam performans, a to je život i ljubav”, kaže Prolić.

Performans je u javnom prostoru doveden u vezu s jučer održanom povorkom ponosa, kao i festivalom Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice”. Jokić demantuje i ističe: stvar je slučajnosti i nesporazuma.

“Osim što smo morali promijeniti mjesto izvedbe, jer je trebala biti ispred Historijskog muzeja, nismo mogli da promijenimo datum jer ja nisam mogla zbog svojih poslovnih angažmana u Francuskoj, niti glumci, jer oni idu dalje na turneje. Samim tim što imamo pristup struji Narodnog pozorišta, da imamo onda automatski dozvolu, ali to nije istina, to nije tačno, ja sam to tek sinoć saznala”, tvrdi Prolić.

Inače, iz MUP-a Kantona Sarajevo podsjećaju da se svaki skup bilo kakve vrste mora najaviti ranije. A zakon o okupljanjima u Kantonu Sarajevo pooštren je na način da svi koji skupove organiziraju moraju i da ih finansiraju. Tako da će upotreba javnog prostora u bilo kakve svrhe sigurno biti predmet diskusija i u narednim danima.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.