BiHPenzionerima u Visokom će 3. januara biti isplaćene decembarske penzije

Penzionerima u Visokom će 3. januara biti isplaćene decembarske penzije

Isplata decembarskih penzija za penzionere na području Bosne i Hercegovine trebala bi započeti 3. januara, potvrđeno je iz entitetskih zavoda.
Kada je riječ o Federaciji BiH u skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzije za mjesec decembar bit će isplaćene preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH u srijedu, 3. januara 2024. godine.

Najniža penzija za decembar iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 KM, dok najviša penzija ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018, iznosi 2.626,42 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za decembar 363.139, iznosi 675,57 KM.

Penziju za decembar primit će 444.666 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 270 miliona KM.

U RSj-u će također sutra biti isplaćene decembarske penzije za koje je u budžetu osigurano 134,2 miliona KM u neto iznosu.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopćeno da će na osnovu parametara, koji se odnose na procenat prosječnih cijena i procenat prosječne plate, do sljedeće isplate doći do godišnjeg usklađivanja penzija i novog povećanja za koje su sredstva planirana Prijedlogom budžeta za 2024. godinu.

Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva su u prošloj godini zadržali redovnost isplata penzija, kao i njihov rast i nastavljaju da rade na poboljšanju materijalnog statusa penzionera, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Visoko.co.ba // Klix


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE