ZanimljivostiReceptiPekmez od dunje prepun vitamina i vlakana uljepšat će vam zimske dane

Pekmez od dunje prepun vitamina i vlakana uljepšat će vam zimske dane

Pekmez od dunja možete mazati na kriške hljeba, na palačinke ili na tost uz puter i čaj. U bilo kojem obliku bit ćete iznenađeni bogatstvom neobičnog okusa. Uz to, važno je istaći kako je plod dunje bogat vitaminima C, B1, B2, niacinom, kalcijem, magnezijem, natrijem, cinkom i željezom. Pored toga sadrži i vlakna koja su ključna za našu probavu.

Svaka domaćica ima svoj recept za fini pekmez, a mi vam donosimo jedan od jednostavnijih.

Dva i pol kilograma dunja dobro operite dok ne skinete dlačice. Potom dunje ogulite, naribajte i izmiješajte sa jednim kilogramom šećera.

Prije ukuhavanja ostavite dunje da stoje nekoliko sati, pa možda i preko noći, a kako biste brže skuhali pekmez.

Dunje ukuhavate otprilike sat i pol sa 0,7 decilitara vode. Često ih miješajte da ne bi zagorjele. Ukoliko je potrebno, možete dodavati malo vode.

Ukuhali pekmez punite do vrha u sterilizirane tegle. Dobro ih zatvorite kako biste napravili vakuum.

Ovaj pekmez ima grublju teksturu, a ukoliko želite skroz glatku smjesu, onda možete nakon pola sata kuhanja usitniti smjesu te nastaviti sa ukuhavanjem.

Postoje i brojni drugi recepti za pekmez od dunje, od toga da mu možete dodati limunov sok i koricu, želatin ili da ga u potpunosti pripremate bez šećera. Sve zavisi šta i kako volite. U svakom slučaju bilo kakva poslastica od dunja začinit će vašu trpezu, ali i obogatiti vaš organizam.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE