BiHPedijatrijska klinika KCUS dobila elektronsku učionicu za djecu koja ne mogu pohađati...

Pedijatrijska klinika KCUS dobila elektronsku učionicu za djecu koja ne mogu pohađati školu

U saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kompanija Comtrade Distribution donirala je opremu Pedijatrijskoj klinici.

Uručenju opreme prisustvovali su ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, pomoćnica ministra za informatizaciju, obrazovanja i nauke Azemina Njuhović, direktorica Osnovne škole “Vrhbosna” Erzumana Fukelj, koordinatorica projekta Marija Božić Tičić, direktor Comtradea Adnan Subašić, te predstavnici KCUS-a.

“Ovom prilikom se zahvaljujemo upravi Pedijatrijske klinike jer su napravili još jedan korak naprijed i omogućili djeci da na ovaj način budu aktivnije uključeni u nastavni proces. Profesori će korištenjem e-učionice djeci pružati edukativnu pomoć kako bi im dani provedeni u bolnici bili što bezbolniji, opušteniji i zanimljiviji. Nastava će se odvijati prema zdravstvenom stanju djeteta u učionici ili u sobi, a učenje će biti individualno ili u manjim grupama, što će rezultirati bržim i lakšim uključivanjem učenika u nastavu nakon završetka liječenja”, istakao je ministar Kazazović.

Dodao je kako je resorno ministarstvo uvijek spremno da pomogne djeci koja i u svojim najtežim trenucima imaju potrebu da se obrazuju. Volio bi da i druge firme prepoznaju značaj donacija te da se uključe i na taj način pomognu mališinama.

Elektronska učionica opremljena je sa osam tablet računara sa tastaturom, nastavnim laptopom, ormarićem za punjenje i odlaganje učeničkih tableta. Oprema je isporučena sa Microsoft operativnim sistemom i Hp Clasroom Manager aplikacijom za lakše upravljanje nastavnim procesom.

“Škola u bolnici” na ovaj način učenje maksimalno prilagođava djetetovom zdravstvenom i psihofizičkom stanju i pri tom primjenjuje savremene nastavne metode, sredstva i oblike rada. Ova škola pridonosi humanizaciji bolničkog liječenja djece, pružajući im podršku provođenjem nastavnog programa inovativnim pristupom uz korištenje modernih tehnologija, a uz kontinuiranu saradnju s medicinskim djelatnicima i upravom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pojašnjeno je tokom današnjeg uručenja donacije.

Predstavnici Klinčkog centra zahvalili su se donatorima , jer će ovi tableti omogućiti interaktivno učenje uz podršku infromacijskih tehnologija svim učenicima koji su dugotrajno hospitalizirani na odjelu Pedijatrijske klinike. Pored primarne medicinske pomoći koju dobija svako dijete, njima je potrebno pomoći i da savladaju svakodnevne prepreke i osjećaj odvojenosti.

Direktorica Fukelj istakla je kako je ovo vrlo pozitivan primjer jedne uspješne kompanije koja je danas dala veliki doprinos prije svega djeci, a onda i potpomogla proces rada škole koja je zadužena za implementaciju nastave na Pedijatrijskoj klinici KCUS.

“Osnovni cilj i zadatak ove škole je da djeci za vrijeme liječenja omogući da prate nastavu u onolikoj mjeri koliko to dozvoljava njihovo zdravstveno stanje. Djeca se po povratku iz bolnice na taj način mogu lakše uključiti u redovan nastavni proces”, istakla je Fukelj.

Po riječima direktora Comtradea, implementacija elektronske učionice pomoći će djeci da aktivnije učestvuju u nastavi i u velikoj mjeri doprinijeti podizanju stepena odgojno-obrazovnog rada, te pospješiti komunikaciju između učenika i nastavnika.

U narednom periodu biće obezbjeđena obuka za nastavni kadar koji će svojim pedagoškim pristupom djeci približiti način korištenja elektronske učionice.

visoko.ba/klix

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE