Pedesetpet godina župčanskih „Paunova“

Piše: Rešad Mamela

735

Župčanski nogometni klub  „Mladost“ ovih dana slavi pedeset pet godina izuzetnog rada i odličnih rezultata, a u kome je od davne 1960.godine dres župčanskih „Paunova“ nosilo na  stotine župčanskih, ali i brezanskih, ilijaških, visočkih, sarajevskih… mladića. Tačno 22 marta 1960 godina, na incijativu velikih zaljubljenika nogometa, na čelu sa Reufom Muratovićem, Munibom Imamovićem, Džemalom Hodžićem formiran je FK Mladost. Ovaj izuzetan kolektiv oduvijek je plijenio svojim radom, atmosferom, željom za dokazivanjem, napretkom…i bila je čast i ponos biti dio ove nogometne institucije. Mladost je klub bogate tradicije, ponos svih njenih stanovnika, ali i cjelokupne općine Breza. U ovom klubu ljubav prema lopti, svom mjestu, svojoj Mladosti prenosila se generacijama s koljena na koljeno, tako da nema  familije u ovom mjestu, a gdje nisu bar po dva, tri a negdje i više članova bili u timu ili uz tim župčanskih „Paunova“. Mladost je od svog osnivanja uvjek je bila riznica ljudskih i sportskih  vrijednosti.

U njoj su živjele sve generacije, od pionira do penzionera, pripadnici više nacionalnosti i narodnosti, učenici, studenti i njihovi profesori, djeca i roditelji, momci i oženjeni. Od samog osnivanja i početka rada najbolje u ovom klubu bilo je drugarstvo i pravilo da se mora biti dobar i pošten čovjek, dobar učenik i student, ugledan radnik i stručnjak, kulturan i civilizovan član društva. U dugogodišnjem radu kluba bilo je dosta uspona i radovanja, ali i padova i tugovanja. Igrali su nogometaši Mladosti u brojnim nivoima takmičenja, počev od lige podsaveza Sarajevo, Sarajevsko-Zeničke zone, Regionalne fudbalske lige BiH-jug, do sadašnjeg takmičenja u drugoj ligi Federacije Centar, a gdje godinama igraju zapaženu rolu, a stariji ljubitelji nogometa u Župči, Brezi, Ilijašu, Vogošći… dobro se sjećaju čuvenih kvalifikacija protiv ekipe Viteza za ulazak  u tadašnju regionalnu ligu u bivšoj Jugoslavije. U Župći su gostovale brojne naše poznate ekipe: Sarajevo, Željezničar, Čelik, Velež, Budučnost…koje su dolazile u župčanski nogometni „hram“ i sa velikim zadovoljstvom igrale prijateljske mečeve protiv Mladosti. U novijoj istoriji kluba vrijedi istači da je Mladost tri puta igrala šesnestinu finala Kupa BiH, a ove sezone  izgubila je od Premijerligaša, ekipe Mladosti iz Velike Obarske, minimalnim rezultatom 1:0.  Sekretar kluba Mirzet Suljagić, koji tu dužnost obavlja već devetnaest godina izuzetno uspješno, o sadašnjem velikom jubileju Mladosti kaže:

-“Ovo je velika godina za naš klub, naše mjesto i općinu Breza. Mladost je uvjek bila u funkciji promocije sporta i našeg mjesta na prostoru BiH, ali i bivše zajedničke države i svi mi smo izuzetno ponosni na našu slavnu prošlost, ostvarene sjajne rezultate, naše igrače, trenere. Takođe s posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da u ovom trenutku imamo veliki broj mladih igrača, uzrasta od 7 do 18 godina, sa kojima svakodnevno rade naši treneri, poznati bivši  igrači Mladosti, i koji su budućnost našeg kluba, ali i BiH nogometa. Zasluge za ovaj sadašnji jubilej pripadaju svim nogometašima koji su nosili dres Mladosti tokom proteklih pedeset pet godina, članovima stručnih štabova, mnogobrojnim sportskim radnicima,entuzijastima. Posebno se zahvaljujem  našim navijačima, koji su nas svih ovih godina bodrili i u Visokom, Varešu, Sarajevu, Tešnju, Zenici, Goraždu, Višegradu, Rogatici, Kaknju,Kiseljaku,Zavidovićima,Maglaju.”

Dosta nogometaša koji su ponikli u Mladosti zaigrali su u brojnim domačim i inozemnim klubovima, a nosili su i reprezentativni dres naše zemlje: Senad Begić bio član naše najbolje selekcije od prvog dana, u društvu sa Kodrom, Boličem, Baljićem, Hibićem, Beširevićem. U Sarajevu su igrali Midhat Čorbo i Senad Begić, u Čeliku su igrali Suad i Senad Begić, u Željezničaru Midhat Avdukić i Halim Muslija, Dino Omerhođić u Austriji, Suad Begić na Islandu, Halim Muslija u Njemačkoj. Na sve njih u Mladosti su ponosni jer su svoje prve nogometne korake naučili baš u Župči i oni su pravi ambasadori župčanskog kluba i ovoga mjesta.

Brojni nogometaši, treneri, sportski radnici,entuzijasti bili su članovi župčanskih „Paunova“ i svi oni utkali su dio sebe u današnjih 55 godina izuzetnog rada kluba. Spomenut ćemo samo njih nekoliko, od trenera to su: Senad Kreso, Mato Bjelogravić, Ešref Trklja, Veljko Orlić, Zvonko Knežević, Josip Babić,Zijo Kučanin, Đoko Popić, Rajko Bajić, Nedžib Dinar, Muhidin Lukačević, Muhamed Kulić, Midhat Avdukić, Midhat Čorbo. Od igrača tu su: Munib Salčinović, Mehmed Čorbo, Nijaz Bajramović, Seno Hođić, Boro Pavlović, Ames Muratović, Ramiz Repuh, Neđib Muratović, Faik Muratović, Zijo Begić,Muamer Fazlić,Hamo Omerhodžić,Osman Salčinović,Munib Čorbo,Hamza Opačin,Harun Suljagić,Tarik Mamela,Marko Galić,Elvedin Selimović…zatim sportski radnici Derviš Omerhođić,Nermin Avdukić, Miralem Omerhođić, entuzijasti Remza Salčinović, Muharem Avdukić, Neđib Čorbo, Đevad Avdukić.

Već devetnaest godina svake godine krajem jula na stadionu „Bosanskih šehida“ u Župči se održava tradicionalni turnir, koji je posvečen svim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, a gdje su do sada nastupale brojne ekipe: Željezničar, Sarajevo, Velež, Čelik, Rudar (Kakanj), Mladost (Doboj kod Kaknja), Radnik, Rudar (Breza), Bosna(Visoko), SAŠK Napredak, Amaterska reprezentacija BiH. Ove godine igrače se 20 po redu, a organizacioni odbor turnira, na čijem čelu je načelnik općine Breza Halil Tuzlić, već je započeo sa pripremama da ovaj turnir bude do sada najkvalitetniji i najorganizovaniji.

Komentari

komentara