PD "Visočica" Visoko

pd-visocica-logo-230x198Planinarsko društvo “Visočica” Visoko nazvano po uzvišenju iznad grada, osnovano je 1938. godine, mada ima podataka da je planinarstvo nastalo u Visokom i mnogo ranije. Kroz dugogodišnje djelovanje, Društvo je postiglo zavidne rezultate u masovnosti, kao i u planinarskim, alpinističkim, speleološkim i rafting aktivnostima na prostoru BiH, bivše Jugoslavije i Evrope.

Najveća aktivnost je zabilježena sedamdesetih i osamdesetih godine prošlog vijeka. Iz ovog perioda treba izdvojiti tradicionalne izlete, obilaženje planinarskih transferzala, uspone na najviše vrhove od Triglava do Prokletija, te vrhove Alpa, Tatri i Kavkaza. Svake godine, u toku zime za najmlađe članove organizovala su se zimovanja sa školom skijanja u planinarskim domovima oko Vareša (Perun, Ponikve i Zabrezje). U ovom periodu Društvo je brojalo nekiliko stotina članova. Iz poznatih razloga, aktivnost Društva je prekinuta u periodu od 1992 do 1995. godine.

Društvo raspolaže sa dva planinarska doma i dvije planinarske kuće. Prvi dom je izgrađen 1969. godine, a 1986. je adaptiran i proširen. Iznad sela Gorani, 1987. godine je izgrađen još jedan dom. U toku rata oba doma su devastirana. Uz pomoć donatora i zahvaljujući velikom zalaganju članova, isti su obnovljeni u toku 1998. i 1999. godine. Odmah se pristupilo organizovanju izleta, zimovanja za najmlađe članove u planinarskom domu Gorani, odlazaka na godišnje susrete planinara BiH, te uređenjem i markiranjem staza u okolini grada. U narednim godinama slijedili su i teški usponi na vrhove iznad 3.000 metara u Alpama (Mont Blanc, Grand Paradiso, Marmolada, Monte Rosa, Grossglo- ckner i dr.). Članovi svake godine učestvuju i na tradicionalnim turama i usponima kao što su Bjelašnički dan i Memorijalni uspon na Lupoglav (Prenj).

Društvo trenutno broji oko 170 članova. Ipak na većem omasovljavljanju i boljim rezultatima se može sigurno postići i više, tim prije što nas uslovi aero-zagađenosti upućuju na češći izlazak iz zagađene visočke kotline, naročito u zimskom periodu kada je ova zagađenost najizraženija.I dalje će ciljevi i zadaci Društva biti afirmacija planinarstva i rekreacije u prirodi, podizanje ekološke svijesti i zaustavljanje devastacije okoliša, te stvaranje materijalnih i svih drugih pretpostavki za uspješan rad.

Planinarski dom na Zbilju nalazi se na 430 m n/v. Dom je smješten u živopisnom ambijentu iznad rijeke Fojnice, u blizini sela Zbilje, 3 km od centra grada. Sagrađen je 1969.godine, a proširen i adaptiran 1986.

Dom raspolaže sa 30 ležaja i 10 pomoćnih u 4 sobe na spratu, većim dnevnim boravkom, kuhinjom i sanitarnim čvorom sa kupatilom.

Dom je opskrbljen tekućom vodom i strujom. Otvoren je vikendom i po potrebi uz najavu kod domaćina. U domu možete dobiti više vrsta jela, kao i osvježavajuće napitke.
Pristup domu je moguć automobilom, asfaltnim putem prema Kiseljaku 3 km i 1 km kroz selo Zbilje.

Adresa: Zbilje bb
Telefon: 032/737 631; 062/211 143
Email: pdvisocica@gmail.com

www.visocko-oko.co.ba – www.magazinplus.eu