Patriotska Liga Visoko: Reagovanje na predložene kandidate za “Medalje otpora”Proteklih dana velika se polemika vodi u svima kanntonima i gradovima BiH oko predloženih kandidata za dodjelu „Medalje otpora“ o čemu smo već pisali i objavili i jedno reagovanje od strane Mugdima Vranca.

Najnovija reakcija dolazi iz Patriotske Lige Visoko u kojoj oštro reaguju na predložene kandidate iz Visokog i potpuno zanemarivanje liste kandidata koju su oni kao udruženje uputili.

Kako stoji u dopisu koji posjedujemo, a koji je upućen na adresu Saveza Udruženja Boraca PL BiH Sarajevo još 30.09.2015.godine na tom spisku je veliki broj imena kojih nema u konačnom spisku, dok postoje imena koja nisu delegirana iz Visokog, a nalaze se na konačnom spisku nedavno objavljenom. Interesantno je da PL Visoko nikada nije dobila nikakav zvaničan odgovor niti dopis ovim povodom.

U dokumentu koji objavljujemo PL Visoko kao pokretače i organizatore otpora u Visokom za “Medalju otpora” predlaže:

Jusufbašić Kenana (tadašnjeg načelnika opštine Visoko), Šahinović Merseda (tadašnjeg komandanta PL Visoko), Kalota Rašida (tadašnjeg zamjenika komandanta PL Visoko), Vranac Mugdima (tadašnjeg načelnika MUP-a Visoko), Šahinović Nusreta(koordinatora PL Visoko), Hodžić Abdulaha (tadašnjeg koordinatora i savjetnika PL Visoko), Avdagić Halima (tadašnjeg komandira TO grada Visoko), Dervišbegović Nihada (tadašnjeg komandira prvog i jedinog interventnog voda PL Opštine Visoko, a današnji brigadir).

Patriotska Liga Visoko u tom dopisu od prije četiri godine uputila je prijedlog da se nagrade i tadašnji komandiri četa i vodova po mjesnim zajednicama koji su bili pod direktnim komandama gore navedenih, te je ponuđeno i da dostave precizne podatke.

Na tom spisku se nalaze: Zubić Esad, Tabak Ahmed, Šahinović Mensur, Bečar Šefko, Bečar Ahmet, Bečar Adnan, Fazlić Ahmed, Šahinović Senad, Čosović Muhamed, Muderizović Enes, Pašić Enes, Gazibara Samir, Dedić Ismet, Džafić Esad, Omerbegović Adem, Šabanović Nijaz te medicinsko osoblje dr. Bektaš Enver i dr. Vražalić Emir.

Inače, kada govorimo o ovom priznanju, za njega su kandidirane osobe koje se smatraju organizatorima otpora agersiji na BiH i to s područja sarajevske, tuzlanske, zeničke, goraždanske, bihaćke, mostarske, dobojske i banjalučke regije.