Od malih nogu nas uče da je jako dobro jesti ribu.
Jedna je od rijetkih namirnica koja je zdravija ako je masnija, jer zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba.
Pastrmka pečena u rerni naš je prijedlog za idealni ručak.
Potrebno je:
2 pastrmke (svaka otprilike po 250-300 g),
2 kašike putera,
2 kašike ulja,
1 limun,
so i biber po ukusu.
Ribu očistite, posolite i pobiberite.
Papir za pečenje stavite u tepsiju i nauljite ga, sasvim malo.
Na papir stavite posoljenu ribu i prelijte je otopljenim puterom. Okolo poslažite kriške limuna.
Pečeni limun je odličan. Nije pretjerano kiseo, čak malo i sladi, u svakom slučaju treba ga probati, pogotovo ovako uz pečenu pastrmku.
Pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni, 15-20 minuta najduže, što zavisi od veličine pastrmke.
U svakom slučaju treba da je pečete kratko, ali na visokoj temperaturi kako bi se spolja napravila korica, ali da se ne presuši iznutra.
Poslužite odmah.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.