“Partizan” žrtva političara i dunđera

U “normalnim i zdravim” društvenim sredinama ljudi od struke rade na rekonstrukciji i zaštiti društvenih vrijednosti. U Visokom to rade dunđeri i politički diletanti uz blagoslov “stručnih” organa u izvršnoj vlasti.
“Partizan” – Sokolski dom je posljednja žrtva politikanstva i jeftinih političkih poena. Objekti od kulturne vrijednosti se restauriraju na način da se vraćaju u prvobitno stanje koliko god je to moguće.

Naravno, ovdašnjim političkim akterima to nije nikakav problem. Ako mediji ili neki savjestan građanin reagira kazaće se da je to kleveta, zavist, ljubomora ili animozitet prema donosiocima takvih odluka i realizatorima istih.

Kultura nije pijaca na kojoj je uslov – uslova jaftinoća. Zaštita kulturnih vrijednosti podrazumjeva kvalitetu, kompetencije a cijena je posljednja stavka koja utiče na realizaciju projakata ove vrste.

Neka bude tako. Evo pridružujemo se Zdenki Antoviću koji putem društvenih mreža iznosi svoje mišljenje.

Zdenko Antovic:

PORTALNA VRATA SOKOLSKOG DOMA U VISOKOM

Na crno bijeloj fotografiji je Uprava Sokolskog društva iz Visokog (1935. godine). Ali , nije tema ova prelijepa fotografija, nego PORTALNA VRATA Sokolskog doma (inače su troja), prelijepa, ručno izrađena i postavljena 1934. godine. kad se Dom završavao. Umjesto te ljepote, postavljena su ova PLASTIČNA, primjer nove visočke gluposti i nerespekta – uništenja svega što je lijepo na starim fasadama…
Nedavno sam iznio zapažanja o urbicidu ispred Zavičajnog muzeja, prošle godine o Gradskoj fontani koju je restaurirao JEDAN AUTOLAKIRER (!?)
Oni koji skrnave staru visočku arhitekturu (a još dobivaju platu za to) neka nabave brošuru – autora, amatera Gorana Čakića i Zdenka Antovića : Car-kralj u Visokom 1910., ili još bolje: najbolju knjigu svih vremena o Visokom: ”Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom (1903-1949), autora Idriza Džajića; pa neka nauče nešto.
Možda se ovakve BUDALEŠTINE neće dešavati….