Parlamentarci BIH pristali da rade za oko 750 KM MANJE, drastično su manje i otpremnine…

PODRŽALI UKIDANJE PAUŠALA: Parlamentarci BIH pristali da rade za oko 750 KM MANJE, drastično su manje i otpremnine…

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su prijedloge da im se ukine poslanički paušal i smanje otpremnine, te je na Domu naroda da odluči da će se te namjere sprovesti u djelo.

Priča oko virusa korona, budžeta i izbora, bacile su sjenu na vijest da su parlemantarci BiH usvojili dva prijedloga kojim im se umanjuju primanja. Predstavnički dom je prije dva mjeseca usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut. Ovim je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM.

Takođe, parlamentarci ovog doma usvojili su i Prijedlog poslanika Mirjane Marniković Lepić i Predraga Kojovića, kojim se poslanicima ukida paušal, što bi moglo da stvori velike uštede u budžetu. Paušal u Parlamentarnoj skupštini BiH iznosi oko 750 KM. Za ovaj prijedlog glasalo je 20 poslanika, mahom iz opozicije, dok je 10 njih bilo protiv.

Za je bio i predsjednik PDP i poslanik u Parlamentu BiH, Branislav Borenović, koji kaže da su poslanici uspjeli da, u vremenu kada svi trče za privilegijama i velikim platama, izglasaju ukidanje paušala, koje će sada sačekati krajnji sud Doma naroda.

– Paušali poslanika i delegata na mjesečenom nivou iznose 40.000 KM, što znači da je to na godišnjem nivou skoro pola miliona KM. Zamislite koliko novca za jedan mandat ostane u budžetu. Ostane novca za neke druge potrebe, poput privrede ili socijalno ugroženih kategorija. Isto je i sa otpremninama, što pokazuje da ipak ima parlamentaraca koji žele da se paušal smanji, koji žele da rade na uštedama. To su uglavnom poslanici opozicije – rekao je Borenović.

Za razliku od njega, poslanica SNSD Sanja Vulić, kao i većina vladajućih poslanika, glasala je protiv ovog zakona. Ona smatra da su ovakvi potezi populistički, te da niko ni sada ne brani poslanicima i delegatima da se odreknu bilo kojeg dijela plate naknade ili paušala.

– Poslanički paušal je kategorija koju ovaj saziv nije uveo, a postoji od ovakvog formata Parlamentarne skupštine u različitom obliku. Vjerujem da će delegati procijeniti da li je riječ o populizmu ili stvarnoj namjeri da se nešto pokuša riješiti – smatra ona.

Vulićeva ocjenjuje da neki klubovi samo žele da budu dio statistike i imaju što više prijedloga i aktivnosti.

– Naša stranka i taj kompenzacijski klub inače predlažu sve i svašta da bi “nabili” svoju statistiku broja inicijativa pitanja i izmjena i dopuna zakona, pa onda da mogu “mahati” s tim papirom po ambasadama i NVO organizacijama, da se stekne utisak da nešto jedino oni rade što je i donekle razumljivo. To i jeste posao opozicije, ali oni čak nisu ni direktno birani, pa pokušavaju da bar u narednom mandatu budu – kaže Vulićeva.

– U te izmjene i inicijative bih povjerovala da su se već sada oni odrekli svega što predlažu kao pokazni primjer, što sam ja učinila – zaključila je ona.

Čekaju Dom naroda

Iako su poslanici uspjeli da izglasaju uštede, čine se da neće svi ići tako glatko. Ovi prijedlozi teba da se nađu i pred delegatima Doma naroda.

Međutim, prijedlog za smanjenje otpremnina već dva mjeseca čeka da se nađe na dnevnom redu Doma naroda, iako je praksa da se zakoni izglasaju sjednicu za sjednicom.