NaslovnicaBiHPapić: Zabora...

Papić: Zaboraviti ideološke teme, dogovarati se oko praktičnih stvari

Nakon potpisivanja sporazuma o koaliranju Osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a, uslijedila su brojna tumačenja i reakcije. Dok jedni smatraju da je potpisivanje koalicionog sporazuma historijski potez, drugi su, pak, sumnjičavi. U očekivanjima ne treba pretjerivati, ali prostora za optimizam ima, smatraju analitičari. Ipak, potezi aktera nove državne vlasti najbolje će pokazati u kojem smjeru će voditi Bosnu i Hercegovinu iduće četiri godine.

Više od dva mjeseca nakon Općih izbora nepoznanica ko će činiti novu državnu vlast je riješena. Stavljanjem potpisa na sporazum o koaliranju Osmorka, HDZBiH i SNSD pobili su sumnje onih koji nisu vjerovali da će do dogovora doći. Sporazum je potpisan, ali tu posao nije završen, tek počinje. Stav lidera nove vlasti, iako za neke iznenađujući, ipak je jasan. Razlike postoje, ali kompromisom i kvalitetnom atmosferom tvrde da mogu protiv blokada i međusobnih neslaganja. Pozitivan proces je otvoren.

“I ja sam postao umjereni optimista. Realan sam čovjek, mislim da je otvoren pozitivan proces jer i HDZ i SNSD imaju svoje unutarnje razloge. Moramo se početi dogovarati oko praktičnih konkretnih stvari oko kojih ne postoje neslaganja. Zaboravite ideološke teme”, navodi politički analitičar Žarko Papić.

A teme i sadržaj dokumenta poznati. Milorad Dodik na svom twitter profilu otkrio je da se sporazum sastoji od šest dijelova – evropske integracije, brzo usvajanje budžeta, mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj, izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa, reforma pravosuđa, te reforma sigurnosno-obavještajnog sistema. Svaki početak nove vladajuće koalicije daje nadu i optimizam da je preokret moguć, ali zbog dosadašnje političke atmosfere u BiH, sumnje i oprez su neizbježni. Ipak, vrijeme je najbolji pokazatelj, smatraju analitičari.

“Treba im dati 100 dana bez pretjeranih kritika i onda ćemo vidjeti u kojem će se pravcu razvijati sporazum, kako ide realizacija odredaba i hoće li se pojaviti neka razmimoilaženja. Ako ih bude, očekujem ih u domenu izmjene izbornog zakonodavstva i pripadajućih izmjena Ustava”, smatra politički analitičar Milan Sitarski.

“Dosadašnje iskustvo nas uči da moramo dva puta promisliti prije nego što se obradujemo. Možemo da izrazimo sumnju da neće ići baš tako glatko kada je riječ o državnom napretku. Da ne budemo pesimistični moramo da im damo šansu svakako”, ističe Mladen Bubonjić, politički analitičar.

A šansu imaju. Da će sporazum voditi BiH ka prosperitetu, dali su riječ i stavili potpis.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.