PreporukaPapa Franjo se požalio na "reakcionarnu" politiziranu Katoličku crkvu u SAD-u

Papa Franjo se požalio na “reakcionarnu” politiziranu Katoličku crkvu u SAD-u

Papa Franjo požalio se na ono što je nazvao “reakcionarnom” Katoličkom crkvom u Sjedinjenim Državama, gdje je po njegovim riječima politička ideologija zamijenila vjeru u nekim slučajevima.

U deset godina od njegovog izbora, Franju su kritizirali konzervativni sektori crkve u Sjedinjenim Državama koji se protive reformama poput davanja veće uloga ženama i laicima katolicima, i činjenju da Crkva više pozdravlja i manje osuđuje neke, među kojima su i LGBT osobe.

Franjo je dao te komentare 5. augusta na privatnom sastanku u Lisabonu s članovima jezuitskog reda, čiji je član, tokom boravka na Svjetskom danu mladih. Objavio ih je u ponedjeljak jezuitski magazin Civilta Cattolica.

Na sesiji pitanja i odgovora, portugalski jezuit je kazao da je tokom sabatskog odmora u Sjedinjenim Državama bio tužan što su mnogi katolici, uključujući i neke biskupe, bili neprijateljski raspoloženi prema papinom vodstvu.

– Vidjeli ste da u Sjedinjenim Državama situacija nije laka: postoji vrlo snažan reakcionarni stav. On je organiziran i oblikuje način na koji ljudi pripadaju, čak i emocionalno – odgovorio je papa.

Vjerski konzervativci u Sjedinjenim Državama često su se povezivali s politički konzervativnim medijima kako bi kritizirali papu zbog niza tema kao što su klimatske promjene, imigracija, društvena pravda, njegovi pozivi na kontrolu oružja i njegovo protivljenje smrtnoj kazni.

– Bili ste u Sjedinjenim Državama i kažete da ste osjetili klimu zatvorenosti. Da, ta klima se može doživjeti u nekim situacijama – kazao je Franjo.

– I tu se može izgubiti prava tradicija i obratiti se ideologijama za podršku. Drugim riječima, ideologija zamjenjuje vjeru, članstvo u nekom sektoru Crkve zamjenjuje članstvo u Crkvi – naglasio je.

Franjo je kazao da bi njegovi kritičari trebali razumjeti kako “postoji odgovarajuća evolucija u razumijevanju pitanja vjere i morala” i da je gledanje unatrag “beskorisno”, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE