Papa Franjo predvodio misu na Trgu sv. Petra

Papa Franjo predvodio je misu na Trgu sv. Petra i uputio poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu).

Na Twitteru je objavio: “Promatramo prazan Kristov grob i čujemo anđela koji kaže: Ne bojte se! On je uskrsnuo.”

Today we contemplate the empty tomb of Christ and we hear the words of the angel: “Do not be afraid! He is risen!” #Easter— Pope Francis (@Pontifex) April 21, 2019


Isus je otvorio vrata groba. Neka otvori srca svih osoba kako bi one otvorile vrata onima koji su u potrebi, koji traže komad kruha, svoje dostojanstvo, migrantima, nezaposlenima, rekao je Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima, prenoseći glavne naglaske Papina govora. Dodao je da je Papa nabrojio i krizna žarišta, apeliravši na one koji to mogu učiniti da zaustave ratove.

– Uskrs je početak novog svijeta, spašenog od grijeha i smrti, otvorenog za svijet i kraljevstvo Božje, kraljevstvo ljubavi, mira i bratstva. Krist je živ, ostaje s nama i ne napušta sve one kojima je teško, koji su u boli i tuzi, kazao je Papa.


Sinoć je papa Franjo predvodio vazmeno bdjenje na Veliku subotu, uoči Uskrsa, u bazilici sv. Petra te pozvao katolike da žive ne za prolazne stvari poput bogatstva i uspjeha, nego za Boga.

Najveća crkva kršćanskog svijeta bila je tamna na početku duga obreda dok je Papa urezivao u svijeću godinu 2019. te prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta, Alfa i Omega, koja označavaju da je Bog početak i svršetak svih stvari. Uskrs, najvažniji dan u liturgijskom kalendaru Crkve, slavi dan kada je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Papa Franjo, kojemu je ovo sedmi Uskrs u pontifikatu, gradio je svoju propovijed oko biblijskih navoda o ženama koje su otišle do Isusova groba i našle ga praznog, a veliki kamen koji ga je zatvarao bio je maknut.


(HRT)