Papa Franjo posjetio rodno mjesto Abrahama

PRVI PUT U HISTORIJI SUSRELE SE VOĐE KATOLIKA I ŠIIJA: Papa Franjo posjetio rodno mjesto Abrahama, nakon čega…

Papa će se nakon toga vratiti u Bagdad, gdje će predvoditi misu u Katedrali svetog Josipa.

Papa Franjo u subotu se u sklopu svoje prve posjete Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šiija, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tokom rizične Papine turneje po Iraku predstavlja prvi i historijski susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šiija. Državna televizija “Ekhbariya” prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga,Papa će se vratiti u Bagdad, gdje će predvoditi misu u Katedrali svetog Josipa.

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šiijskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, saopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu, gdje boravi decenijama.

Sistani, koji milionima šiijskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tokom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlja prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti, piše N1.