NaslovnicaPreporukaPapa Franjo d...

Papa Franjo dao ženama pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa

Papa Franjo odlučio je dati ženama pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa, što je promjena bez presedana koja odražava njegovu nadu da će žene imati veći uticaj na donošenje odluka i da će laici imati više glasa u životu Katoličke crkve, prenosi AP.

Papa Franjo je odobrio izmjene normi koje reguliraju Biskupsku sinodu, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon decenija zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

Još od Drugog vatikanskog koncila, serije sastanaka tokom 1960-ih koji su modernizirali crkvu, pape su sazivale svjetske biskupe u Rim na nekoliko sedmica kako bi raspravljali o određenim temama.

Na kraju sastanaka, biskupi glasaju o konkretnim prijedlozima i izlažu ih papi, koji zatim sastavlja dokument uzimajući u obzir njihove stavove.

Do sada su jedine osobe koje su mogli glasati bili muškarci.

No, prema novim izmjenama, pet redovničkih sestara pridružit će se petorici svećenika kao predstavnici njihovih crkvenih redova s pravom glasa.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.