Pacijenti u FBiH se isključili s dijalize zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji

U znak protesta zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u FBiH u više kantona počeli su jutros proteste.

Okupljanja su najavljena u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom te u Tuzlanskom, a sutra i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Smail Kurtović, potpredsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS, kazao je da je najveći problem što nema transplantacija, što su zastarjeli aparati, a terapije neredovne i ne prate svjetske trendove.

Kako je rekao, u BiH je ukupno 3.000 pacijenata na dijalizi, a godišnje se obavi od 20 do 25 transplantacija i taj broj se stalno smanjuje. Mnogo je onih koji čekaju transplantaciju i koji zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje negdje van granica BiH.

Predsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS Amela Šiljević naglasila je kako su današnji protesti vapaj svih pacijenata koji umiru, a mogu biti spašeni.

“Godinama čekamo na usvajanje zakona, a oni nas samo varaju. Jedno po jedno umiremo. Pacijenti žive po 30 godina na dijalizi. To nije život. Treba nam zakon da spasimo svu ove ljude. Ne vidim nikakvu smetnju da se taj zakon usvoji. Pacijenti su danas životno ugraženi. Doktori traže da se uključe na dijalizu, ali oni ne žele. Shvatite ljudi, ovo je vapaj svih pacijenata”, istakla je Šiljević.

Kako su nam kazali pojedini pacijenti ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, doktori su im jutro tražili da se izjasne zašto ne žele na dijalizu te potpišu tu izjavu.

“Nismo to željeli uraditi jer na taj način oni žele skinuti odgovornost sa sebe. Samo nas lažu, vrte prevare i erazne podvale. Od ove države ja više nemam ništa”, rekao nam je Rasim Jusić koji se proteklih dana priprema za transplataciju bubrega koji će mu donirati njegova supruga.

Među dijaliziranim pacijentima u Tuzlanskom kantonu koji su jutros u znak protesta odbili priključiti se na aparat za hemodijalizu bila je i 32-godišnja Suada Husejnović-Kikanović koja se priprema za transplantaciju bubrega u Francuskoj.

“Već pola svog života sam ovisna o aparatu za hemodijalizu. Danas nisam željela otići na hemodijalizu jer želim podržati sve pacijente koji su u istom problemu. Dijaliziranje jednog pacijenta godišnje košta 80.000 KM, a na transplatnaciju bubrega čeka dvije hiljade osoba. Za svoja prava se borimo od 2003. godine, a na političarima je samo da stave potpis”, kazala je Husejnović-Kikanović.

Iz Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK kazali su da bi usvajanje izmjena zakona omogućilo povećanje broja transplantacija u FBiH.

“Želimo da vlastima ovo bude upozorenje i da im damo do znanja da ljudi umiru zbog nedonošenja zakona koji nas kasnije vodi u Eurotransplant program. To je jedino rješenje”, izjavila je potpredsjednica Uruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK Eldina Softić.

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i prošlogodišnjim protestima ispred sjedišta Parlamenta FBiH ukazali su na nužnost usvajanja izmjena zakona koji će omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolje uvjete u dijaliznim centrima.

 

Klix